Hercegovci melju kamen za zubnu pastu

U Kamen-dentu kamenje se melje u brašno, a takav se kameni prah prodaje kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, ponajprije za zubne paste, ali i pudere, šminke i lijekove, pa čak i kao aditiv za mlijeko i tjesteninu.

Ako neće Muhamed brdu, onda će brdo Muhamedu – ili ako nećete na hercegovačku Rašku goru pokraj Mostara, onda će se ona doseliti k vama, i to ni više ni manje nego u obliku zubne paste koja će u svojem sastavu sadržavati kamen vapnenac s tog brda. I to onaj najfiniji i najbjelji, kakvoga, neka su istraživanja pokazala, nema nadaleko. Posebnim kemijskim procesom može se mljeti u prah, sastavni dio budućih pasta za zube. I ne samo njih.

Inicijatori su velikog projekta dvojica mostarskih prijatelja i poslovnih partnera, Jure Krtalić i Dragan Krstović. Oni su alfa i omega “Kamen-denta”, tvrtke za eksploataciju i obradu kamena, koja je svojim djelatnostima u ratom uništenome Mostaru pomogla u obnovi Staroga mosta, ali i brojnih zgrada te svih vjerskih objekata.

Brzo su shvatili da vapnenac s mostarskih brda ima osiguranu europsku, pa i svjetsku budućnost, te da se kao kameno brašno može koristiti u čitavom nizu proizvoda. Sljedeća je etapa bila povezivanje s talijanskim partnerima, a oni su odmah otvorili put i prema belgijskim.

− Naš je kamen, pokazalo se to na svim obavljenim istraživanjima, toliko čist da se može koristiti ne samo kao punilo u pastama za zube, nego i u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Znači, i za kreme, pudere, šminku, lijekove... Testovi su pokazali da mu po kvaliteti i čistoći nema ravna, što nam je dalo vjetar u leđa za pregovore s belgijskim tvorničarima. Oni su zainteresirani za poslovnu suradnju, otkup kamenoga brašna, a potom i njegovo ulaganje u čitav niz proizvoda – kaže Dragan, otkrivajući kako se vapnenac posebnim mikronizacijskim kemijskim postupkom pretvara u prah.

Direktor “Kamen-denta” potvrđuje da je eksploatacija vapnenca u svrhu korištenja u pastama za zube raritetna na cijelom Balkanu. Vapnenačko bi fino punilo, osim što ima ljekovito svojstvo, kaže, bilo idealno abrazivno sredstvo u pastama, ali i raznim kozmetičkim pripravcima. No, isto bi se tako moglo koristiti i u čitavom nizu prehrambenih proizvoda, primjerice, kao prirodni aditiv za mlijeko i srodne artikle, te za tjesteninu, ali i papir, staklo, plastiku...

Puni optimizma, posebice i iz razloga što bi na ovaj način podignuli umrtvljeno mostarsko gospodarstvo, Jure i Dragan prihvatili su se posla. Više od dvije tisuće tona mostarskog vapnenca u prahu već je “zaigralo” na brojnim belgijskim testovima. Dosadašnja ocjena, potvrđuje Dragan, ulijeva vjeru u ovaj nesvakidašnji projekt.

− Tvornicu za obradu kamena izgradili bismo pokraj naše postojeće tvornice u Bišće polju, a željeznicom koja se nalazi odmah pokraj nje kameno bismo brašno izravno prevozili u svijet. Veliki je to projekt, u kojem bi nam puno pomogla podrška političkih vlasti, koja nam, unatoč velikoj poslovnoj šansi, još uvijek nedostaje – pomalo se tuži Dragan na inertnost koja vlada u poslovno pospanom Mostaru, opterećenom visokom stopom nezaposlenosti.

Ugovor težak pet milijuna eura
Dragan otkriva kako bi slogan za paste s mostarskog brda mogao biti u stilu “Perite zube najkvalitetnijim hercegovačkim kamenom”. Iza nesvakidašnjeg projekta, spomenimo i to, stoji čak pet milijuna eura težak ugovor, zbog čega očekivanja svih partnera i jesu tako visoka. − Naši bi pogoni godišnje mogli proizvoditi i do sto tisuća tona kamenog brašna. Tržište EU-a čeka na nas – kaže Dragan Krtalić.

Večernji list |