Hercegovačko selo ima samo dvoje učenika, a bilo ih je više od 300

Konjic, selo, škola, zatvaranje škole

 Selo Jasenik u Općini Konjic ’91. godine prošlog stoljeća, imalo je 410 stanovnika, 28 godina kasnije u ovom mjestu je duplo manje žitelja. Naselje u podnožju Zec planine specifično je i po tome što će u područnoj školi koja je prije rata imala stotine učenika uskoro biti zatvorena, piše N1.

Preko makadama, kroz šume, nakon sat vremena vožnje iz Konjica stižemo u selo Jasenik. Na putu prema lokalnoj školi zatičemo dvoje mališana ovog mjesta. Jedini su učenici područnog odjeljenja Jasenik, OŠ “Parsovići”. Nedim Kozić ima devet godina, a Šejla Remenić 10.

Učitelj ovog razreda svaki dan putuje iz Konjica da bi održao nekoliko sati nastave Šejli i Nedimu. Svaki pređeni kilometar predstavlja mu veliko zadovoljstvo jer rad sa ovo dvoje mališana nema nikakvu cijenu.

“Sav taj pređeni put od preko 86 kilometara dnevno znači mi mnogo. Ne predstavlja mi nikakav problem kako bi djeca naučila ono što im je potrebno za život. Jer u osnovnoj školi se upravo daju neke osnove za dalje, za buduće školovanje”, kazao je Dženaid Nezirević, profesor razredne nastave i učitelj ovo dvoje mališana.

Kroz školovanje, jedina dva učenika OŠ “Jasenik”, idu sa vrlodobrim uspjehom. Ipak, voljeli bi da imaju još prijatelja u razredu.

“Pa nemamo toliko prijatelja , samo se ja i rodica družimo svaki dan u školi i to je to”, rekao je Nedim, a Šejla, njegova rodica i drugi učenik dodala je: “Voljeli bismo da imamo puno prijatelja, da nas je više. Kad dođemo usamljeni smo ovdje u školi kad smo sami.”

Sami održavaju i sat tjelesnog odgoja – salu nemaju. Razrednik objašnjava da su zime ovdje teške, ali kamin može dobro zagrijati jedinu prostoriju u kojoj se nastava održava samo još ovu školsku godinu.

“Nažalost iduće godine dolazi do zatvaranja ovog područnog odjeljenja. Jedan učenik će preći u 6. razred u centralnu školu “Parsovići”, dok će drugi učenik preseliti u Konjic sa roditeljima i dolje će živjeti i školovati se”, rekao je jedini učitelj u ovoj školi Dženaid Nezirević.

Ivanka Marjanović školovala se u Jaseniku 80-ih godina. Upravo je stigla iz Hrvatske. Prisjetila se vremena kad je škola radila u dvije smjene. Sa razočaranjem od ekipe N1 saznaje informaciju da će škola njenog djetinjstva biti zatvorena.

“Tužno, tužno. To je zbilja ono čak bolje ni da nisam vidjela. Nakon 36 učenika u razredu, 300 učenika u školi, sad da su dva učenika i da se zatvara to je zbilja tužno. Evo ja živim u Opatiji i svaki put kad mogu dođem ovdje jer je prekrasno. Prekrasna priroda, zrak, ljudi, sve”, rekla je Marjanović.

Nastava u Jaseniku za ovaj dan je gotova, a uskoro će ova škola otići u povijest . Nakon 369 učenika prije 40 godina, kroz vrata ove škole do kraja školske godine prolaziće Šejla i Nedim, a onda će prostorije ove škole ostati prazne, a ona zauvijek zatvorena.