Hercegovačko čudo: svećenik tuži franjevca

- Županijsko tužiteljstvo Mostar je na Općinskom sudu u Mostaru podiglo optužnicu protiv Martina Planinića da je kao bivši redovnik franjevačkog reda Manje braće već dulje, a u svakom slučaju, od 10. kolovoza 2004. do danas, zauzeo župnu kuću, crkvu, crkveno dvorište i sporedne prostorije župe sv. Ante Padovanskoga sa sjedištem župe Ploče - Tepčići - Biletići Polje na način što je postupao protivno odluci crkvenih vlasti koje su na to mjesto imenovale za župnika i upravitelja župe don Tomislava Ljubana.

A povijest sukoba je sljedeća. Više puta je don Tomislav tražio od fra Martina da napusti župu, što je istaknula i tužiteljica, da bi to od njega pismeno zatražio i mjesni biskup dr. Ratko Perić. Na kraju optužnice stoji kako je time Martin Planinić počinio kazneno djelo narušavanja nepovredivosti Kaznenog zakona F BiH.

Došla je i policija

Odvjetnici fra Martina Planinića, Damir Sadović i Marinko Katić, te optuženi odlučili su obranu dati nakon dokaza tužiteljstva. Inače, samo suđenje pratili su jedan novinar i još tri osobe. Zanimljivo je i to da se na suđenju nije pojavio glavni svjedok optužnice don Tomislav Ljuban.

Naime, tužiteljstvo je donijelo odluku da se saslušaju don Tomislav Ljuban, Ante Sivrić, Ivica Prskalo i Marinko Jerkić. Budući da se don Tomislav i Jerkić nisu pojavili, saslušani su Sivrić i Pehar.

Sutkinja Ognjenka Škoro je, nakon kraće stanke, konstatirala kako nisu stigle povratnice o zaprimljenom sudskom pozivu od don Tomislava Ljubana i Marinka Jerkića.

Prvi svjedok Ante Sivrić, policajac u policijskoj postaji Čitluk, govorio je o događajima od 7. ožujka 2008. pred župnom crkvom na Tepčićima. Po njegovim riječima zahtjev da tamo dođe policija poslali su i fra Martin Planinić i don Tomislav Ljuban zbog, kako stoji u zahtjevu, “mogućeg sukoba vjernika”. Na lice mjesta stigla je, uz djelatnike iz Čitluka, i interventna grupa policajaca iz Mostara.

- Došli smo u 16,30 sati. Na cesti do crkve nije bilo nikoga. Don Tomislav je došao sa grupom od tridesetak-četrdesetak ljudi, ne mogu reći točno, i tada su počeli moliti Put križa. Nakon završetka molitve razišli su se. Kako nije bilo nikakvih nereda i narušavanja reda i mira, u 19 sati otišli smo u Čitluk - kazao je Sivrić.

Bilo je prepucavanja

Ivica Pehar, također policajac iz policijske postaje Čitluk, kazao je da je 7. ožujka 2008. došao na posao i upućen je u Tepčiće budući da je, kako je rekao, “tamo traženo osiguranje”.

Oko 17 sati došao je don Tomislav do ograde. Obavili su obred Put križa. Bilo je neke galame, ali ne i narušavanja javnog reda i mira. S obje strane bilo je prepucavanja, ali nismo trebali intervenirati, nije bilo narušavanja javnog reda i mira, za što smo bili na licu mjesta. Sam obred je trajao oko pola sata i svi su se razišli - rekao je Pehar.

Na pitanje obrane je li vidio tu negdje fra Martina Planinića, odgovorio je da nije. Suđenje je prekinuto i nastavit će se 29. ožujka, za kada su i tužiteljstvo i obrana predložili po dva svjedoka.

 

Fratre, jeste oženjeni?

Zanimljivo, sutkinja je, kako to zakon nalaže, na početku suđenja pitala fra Martina je li oženjen i ima li djece, na što je on odgovorio niječno.

 

Branitelj: Crkva nije dom

Odvjetnik fra Martina Planinića Damir Sadović kazao je kako ima materijalne dokaze apsolutne zastare ovog predmeta. Po njegovim riječima fra Martin je u Tepčiće došao na službu 1999. godine, točno na Cvjetnu nedjelju, i time je prošlo više od deset godina.

- Mislimo također da nema kaznenog djela jer crkva se ne može smatrati domom po Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava u smisla navedenoga kaznenog djela - napomenuo je Sadović.

slobodna dalmacija