Hercegovački vinari spremni za EU

... nije malena brojka, a ova manifestacija koja se održava u središtu najvećeg vinogorja u BiH, već je prerasla lokalne okvire, te je postala svojevrstan brand.

Nakon ove trodnevne manifestacije i tragom nedavnog osnivanja Grupacije proizvođača vina u BiH, kao logično se nametnulo porazgovarati sa predsjednikom ove novonastale udruge gospodinom Miroslavom Ćorićem.

Položaj proizvođača vina u Hercegovini je jako značajan za BiH, gdje rastu „bogom date" žilavka i blatina, a hercegovačko vinogorje čini 99% proizvodnje cijele države. Ove dvije sorte su priznate i poznate u svijetu već dugo godina, a naši vinari su dobivali mnoge nagrade od Beča, Pariza i Londona. Volim reći da je žilavka „puna smijeha", a blatina „ljubavi i grijeha"-ovisi kako se uzme, sa smiješkom govori naš sugovornik Ćorić.

„Iako postoje mnogi problemi sa nadležnim institucijama, kao npr., do 2008. godine je bilo državnih poticaja i tada je učinjen veliki pomak u sadnji vinove loze u Hercegovini. Bez obzira na probleme, velika priznanja po međunarodnim sajmovima daju snagu vinarima da ustraju u svom poslu, jer žilavka i blatina su autohtone , a ne internacionalne sorte", ističe Ćorić.

S obzirom da će doći do promjena za izvoznike iz BiH prilikom ulaska Hrvatske u EU, upitali smo našeg sugovornika jesu li vinari spremni za ulazak u smislu propisa i standarda?

Svi izvoznici vina iz Hercegovine su spremni na promijene koje će se dogoditi približavanjem granica EU. Naime, mi već izvozimo u te zemlje, kao i na druge kontinente, stoga nemamo bojazni. Možemo reći, da je to upravo olakotna okolnost zbog izvoza u Hrvatsku, jer će se primjenjivati europska pravila i zakoni, što mi s nestrpljenjem očekujemo.

Možete li nešto više reći o Udruzi vinara Hercegovine?

Ova udruga je najstarija udruga ovog tipa u BiH, nastala prije 10-ak godina, a broji oko 30 članova koji se bave vinarstvom. Temeljna aktivnost je borba za promicanje ove djelatnosti, zajednički nastupi, izložbe i sajmovi. Također aktivno sudjeluju sa institucijama u izgradnji zakonskih propisa.

Nedavno je nastala Grupacija proizvođača vina u BiH. Koji su ciljevi ove Grupacije?

Grupacija proizvođača vina kao novonastala udruga proizlazi upravo spletom Udruge vinara Hercegovine i ostalih udruga, i to kao predstavnik na nivou države. Ovo je grupacija svih vinara i vinogradara i egzistira kao dio Vanjskotrgovinske komore BiH, a čiji je glavni cilj preko Komore artikulirati interese proizvođača vina. Ostali ciljevi su : komunikacija ove Grupacije sa institucijama, vladom, medijima, te zajednički izlazak na međunarodne sajmove i ostale aktivnosti.

U posljednje vrijeme se u medijima može pročitati o tome da se u BiH uvozi jeftinije grožđe. Što Vi mislite o tome?

Pravi vinari takvo grožđe ne kupuju, jer u Hercegovini ima dovoljno grožđa za proizvodnju kvalitetnog i vrhunskog vina. Međutim, ekonomska kriza je natjerala ljude u Hercegovini da kupuju to jeftino grožđe, koje će ih, na kraju ipak skuplje koštati.

Izvor: hum.ba