Vukova u Hercegovini ima u velikom broju, najviše stradavaju psi

Vukovi
...a preuzeli brojni relevantni mediji iz okruženja, svakodnevna su tema među žiteljima ovog dijela zemlje. Mnogi kroz poluzbilju kažu da je jedina sreća što Hercegovina više nije poljoprivredni kraj kao što je nekada bila i manje je koza i ovaca, inače bi vukovi imali pravu gozbu. Ipak, i ovako je stanje ozbiljno. Kod onih koji imaju ovce zabilježeni su napadi, a samo na području općine Grude napadnuto je osam pasa. I to vrijednih, lovačkih, a neki od njih imali su svu dokumentaciju.

Zadavljeni pas na području Tihaljine imao je i GPS uređaj na sebi. Pas na području Dragićine pojeden je do neprepoznatljivosti da je na njega u nekim medijima stavljena oznaka "uznemirujuća fotografija". Došli su iz Dalmacije, i to nakon što su prošle godine požari poharali ovu regiju. Natjerala ih je iz opustošene Dalmacije glad... Takve vijesti dočekale su i novoizabranog predsjednika Hrvatske lovačke udruge Malič iz Gruda Ivana Ančića. Iskusnog lovca na početku razgovora za Večernji list pitamo o uvodnim problemima, s obzirom da je i tajnik društva Emil Jurčić govorio o ovoj temi kao jednoj od ozbiljnijih trenutačno.

- Svjesni smo da je to ozbiljan problem. Istina je da je kod nas odstrel dopušten, ali vukovi se kriju po hercegovačkim brdima, povremeno se spuštaju i lakše je reći da treba vukove ubiti, negoli to učiniti. Pojavili su se u velikom broju i za sada najviše stradavaju psi. Vuk mu jednostavno presiječe put i pas nastrada. Teško je se tome otrgnuti. Ali to je problematika o kojoj ćemo ozbiljnije razgovarati. Uskoro završava lovna sezona i čim ona završi sjest ćemo, analizirati protekle tjedne i mjesece i naći način da zaustavimo ovu najezdu - govori za Večernji list Ančić.

Upravo on je na protekloj sjednici Skupštine HLU-a Malič postao predsjednik pa ga nakon pitanja o vukovima vraćamo na trenutke aktivnosti i njegove planove na čelu udruge.

- Plan je da sve funkcionira na zadovoljstvo članova HLU-a Malič, ali i cjelokupne javnosti. Svaka naša lovačka sekcija mora biti podjednako zastupljena. Također, želimo da se bilo kakva sumnja, ako je ima prema našoj udruzi, otkloni. Svjesni smo da ima problema u svakome poslu, pa tako i u ovome, ali to će se riješiti. Imamo oko 250 članova, a optimizam nam daju mladi kojih također ima u udruzi - govori nam Ančić. Od planova cilj je do ljeta završiti streljanu, projekt koji je pokrenulo ranije vodstvo na čelu s Brankom Lekom Liskom.