Ukida se javna rasvjeta u Grudama zbog duga općine prema Elektroprivredi HZ HB?

...području ima proizvođača električne energije - HE Peć mlini zapala u takve dugove. Predsjednik MZ Sovići Gornji Zoran Vlašić je kazao da se osobno ne slaže s ovim prijedlogom.
U općini je prije nekoliko dana održan sastanak predstavnika mjesnih zajednica sa općinskim načelnikom na čijem je dnevnom redu bio prijedlog ukidanja javne rasvjete zbog velikog duga prema Elektroprivredi HZ HB. Taj dug iznosi160 tisuća maraka, pa se ne samo predstavnici mjesnih zajednica, nego i svi Gruđani s pravom pitaju kako je moguće da je općina koja na svom području ima proizvođača električne energije - HE Peć mlini zapala u takve dugove budući da je samo prošle godine EP HZ HB na ime korištenja HE Peć Mlini na račun Općine uplatila milijun i 237 tisuća maraka.

Do sada je rasvjeta funkcionirala na način da su mještani osiguravali njenu izgradnju, a Općina je plaćala potrošnju energije. Od sada će, ukoliko žele spriječiti gašenje lampi, građani sami morati plaćati rasvjetu direktno Elektroprivredi. To rješenje su predložili i sam načelnik Marić te Marko Vukoja, direktor JU Vrilo, ustanove koja plaća i održava gradsku rasvjetu.

"Ni jedna općina ne plaća rasvjetu po selima i mjesnim zajednicama kao javnu rasvjetu. Susjedne općine, naime ne plaćaju ništa, osim gradske u urbanom dijelu grada, pa je naša općina po tome jedinstvena. Stoga ću korisnicima ponuditi rješenje u kojem bi općina o svom trošku priključila uklopne satove koji bi isključivali javnu rasvjetu u ponoć što bi smanjilo potrošnju za oko 50 posto", kazao je načelnik Marić te dodao da će račun za struju koja se koristila do ponoći, općina i pučanstvo dijeliti na pola. Onima koji ne žele u tome sudjelovati, rasvjeta će zasigurno biti isključena, a korisnicima je dat rok od mjesec dana da se odluče hoće li to prihvatiti ili ne.

"U ovom slučaju se treba uvesti red budući da smo mi do sada, za razliku od drugih općina naše županije plaćali cijeli iznos tako da su to mnogi iskoristili, pa je došlo do takve situacije gdje su ljudi ispred svojih kuća stavili i po tri žarulje i prijavili kao javnu rasvjetu", ističe Marić.

Predsjednik MZ Sovići Gornji Zoran Vlašić je kazao da se osobno ne slaže s ovim prijedlogom.
"Nadam se da će se pronaći nekakvo rješenje zbog mještana koji će zasigurno negodovati", prokomentirao je Vlašić. Sastanak s mještanima održat će se u jednom od sljedećih dana.
Već otprije je poznato da se Općina nalazi u teškoj financijskoj situaciji sa dugom većim od 10 milijuna maraka te iznosi čak 175 posto od planiranog proračuna za 2011. godinu. Zbog toga se našla u nezavidnoj situaciji u kojoj su u jednom trenutku bile upitne čak i plaće proračunskim korisnicima tako da je ukidanje javne rasvjete samo još jedan u moru problema.

M.Tučić/Boboska.com