U tijeku prijave za “Raštikijadu 2019”

Raštikijada, jela od raštike, Raštikijada, Grude

I ove godine na Agroturizmu Majića gaj u Ružićima kod Gruda održava se jednistvena manifestacija u Hercegovini “Raštikijada 2019”.

31. listopada Agroturizam Marića Gaj postat će centar svijeta za sve ljubitelje raštike na svijetskom prvenstvu ili olimpiskim igrama u kuhanju raštike gdje pobjednici iz 2017. godine HKUD Hercegovac brane naslov protiv jake međunarodne konkurancije.

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini. Samo natjecanje služi za upoznavanje s novim receptima jednog skoro zaboravljenoga jela, druženju ljubitelja tog jela te promociji istog, prenosi portal grude- online.info.

Cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove. Natjecatelji su privatni ljubitelji kuhanja kao i profesionalni kuhari, a njihova jela ocjenjuje žiri koji je sastavljen od uglednih gostiju iz Hercegovine, profesionalnih Kuhara i turističkih djelatnika.

Pored promocije raštike kao jela u Hercegovini, manifestacija služi i kao događaj za privlačenje turista, tako da svake godine sve više stranih gostiju posjećuje naš Agroturizam za vrijeme Raštikijade.

Za sve posjetitelje kao i natjecatelje nakon samog kuhanja, ocjenjivanja jela od žirija te proglašenja pobjednika slijedi zabavni program uz tamburaše i kulturno umjetnička društva.

Ove godine natjecanje je podijeljeno u 2 kategorije: Tradicionalna hercegovačka raštika i inovativna jela od raštike.

Za posjetitelje koji žele kušati raštiku, uživati u domaćim vinima i rakijama te dobro se zabaviti uz tamburaše uz kupnju promo čaše od 20 KM osiguran je ulaz i sve gore navedeno.

RAŠTIKIJADA 2019 – satnica:

14.00 – 15.00 prijava ekipa i raspodjela mjesta za kuhanje
15.00 – 18.00 kuhanje raštike
18.00 – 19.30 ocjenjivanje jela žirija
19.30 dodjela priznanja i proglašenje pobjednika
20.00 zajednička večera sudionika natjecanja uz kulturno zabavni program

Svi zaniteresirani za prijavuto mogu napraviti uz nekoliko klikova na ovom linku.