Sveta krizma u franjevačkoj župi u Grudama još jednom pokazala snagu vjere i ljubavi prema Bogu

...ili oni koji zbog nekih osobnih problema imaju uske poglede na svijet i plaše ga se. Kada se takvo nešto događa u crkvenom svijetu, onda se radi o puno dubljem problemu. Takav problem događa se u Grudama za koje je nadležan Mostarsko-trebinjski biskup Ratko Perić, koji bezuspješno pokušava osvojiti župu Grude i na silu postaviti dijecezanske svećenike, unatoč otporu župe Grude koja jednoglasno traži od biskupa franjevce.

Najbolji dokaz tomu dogodio se  u crkvi Svete Katarine u Grudama gdje je održan obred Krizme, sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi. Krizmano je 173 mladih, uz nekoliko tisuća nazočnih. Ovo je i više nego jasna poruka da strahovlada i imperijalizam nad Grudama koji traje od 12. svibnja 1968. kada je sazidana crkva, a koji se posebno manifestira dolaskom na mjesto Mostarsko-trebinjskog biskupa Ratka Perića, mora prestati.

Mlade vjernike danas je krizmao fra Bernard Marić, a prije početka Svete mise i obreda Potvrde, mladima je darovana Biblija - Novi zavjet. Prepunu crkvu ispunjavala je Božja prisutnost koja uvijek, u bilo kakvim teškim vremenima, daje snagu čovjeku da ide bez straha naprijed. -U svakom čovjekovom pothvatu sudjeluje Bog. Okupljeni smo ovdje u vjeri kao u neupitnom znaku uspostavljene suradnje s Bogom. Bez Boga ovo naše okupljanje ne bi imalo u smisla. O sudbini obreda kojeg ćemo danas ovdje obaviti može odlučivati samo Krist. Krist spašava obred potvrde od potonuća u praznovjerje i to će učiniti i u ovom slučaju, istaknuo je, između ostalog, fra Bernard. Propovijed je završio pjesmom Antuna Branka Šimić za kojeg je naglasio kako je bio na putu da postane i hercegovački franjevac, a čija pjesma dobro oslikava današnjicu.

Šimićeva pjesma: Nađeni Bog

Ne traži boga mišlju; u praznini

u kojoj se miso, tamna sjenka, gubi

Uza te bog je, uvijek u blizini

U stvarima oko tebe, u zvuku i muku

Bog ti je uvijek najbliži od svega

Diraš ga rukom, gledaš ga u boji neba

Bog ti se smiješi iz jednog dragog lica

i plaši te iz svake stvari: nema tajne

Ne pružaj miso u praznu daljinu

Uza te bog je. Otvori sva čula:

na tebe svjetlost s ljetnog neba pljušti
Bog oko tebe sja treperi miriše i šušti

Uz fra Bernarda, Svetoj misi su prisustvovala još petorica svećenika. Nakon Svete mise brojni vjernici iz drugih župa koji su bili kumovi mladim krizmanicima došli su pružiti podršku hercegovačkim franjevačkim svećenicima uz nadu da će broj krizmanika i vjernika na Svetim misama u crkvi Svete Katarine u Grudama biti vidljivi znak svima onima koji tvrde da se radi o nekolici onih koji podržavaju franjevce u župi Grude. -Ovog se puta jasno čuo glas većine, kazivali su vjernici.

FOTO:Ž.Andrijanić

Boboska.com