Sjeverna obilaznica rasteretila bi središte Gruda

Grude

Obilaznica je isprojektirana, podnijeli smo zahtjev za urbanističku suglasnost i raspisat ćemo natječaj te ugovoriti radove za sjevernu obilaznicu oko Gruda dok postane efektivna druga tranša kredita od Svjetske banke i Europske investicijske banke - potvrdio je proteklih dana Ljubo Pravdić, čelni čovjek JP-a Ceste Federacije BiH. Time je ponovno u fokus javnosti stavljen jedan od važnijih problema Gruda posljednjih godina, ako ne i desetljeća, piše Večernji list BiH.

Izdana dozvola

O riječima prvog čovjeka Cesta Federacije BiH Ljube Pravdića razgovarali smo i s grudskim načelnikom Ljubom Grizeljom.

- Općina Grude pozdravlja aktivnosti poduzeća Ceste Federacije na planu realizacije projekta sjeverne obilaznice u dužini od tri kilometra, kao i na planu nastavka radova na južnoj obilaznici. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, za sjevernu obilaznicu Županijsko ministarstvo prostornog uređenja izdalo je lokacijsku dozvolu što je preduvjet za izradu elaborata za izvlaštenje i u sljedećem koraku izdavanje građevinske dozvole koja se očekuje u razdoblju od godinu dana - govori Grizelj za Večernji list.

Obilaznica bi se nastavljala na cestu Privalj - Grude - Posušje, a završavala bi na lokalitetu Vrućice.

Grizelj je obaviješten i o južnoj obilaznici. - Također, uvidom u program rada na sanaciji magistralnih cesta za 2019. godinu obaviješteni smo da je i za dio radova na jugoističnom spoju južne obilaznice i magistralne ceste Čapljina - Gorica planiran rotor, a projekt je u razini nekih 350 tisuća maraka. Isto tako, lokacijska dozvola, koju izdaje u ovom slučaju Općina Grude, je u završnoj fazi, a nakon njezina izdavanja slijedi izvlaštenje zemljišta od sadašnjih vlasnika i početak radova, prema utvrđenom programu Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH - ističe Grizelj.

Za kraj kaže da bi općina Grude realizacijom ovih projekata konačno eliminirala prometna ograničenja za svoj budući razvoj.

Vratio se optimizam

Priču o grudskim obilaznicama aktualizirao je ministar prometa FBiH Denis Lasić dolaskom na funkciju s obzirom na to da je u vremenu "platforme" fokus gradnje bio uglavnom izvan hrvatskih područja. To je posebne probleme stvorilo danas pokojnome grudskom načelniku Viktoru Mariću koji je pokrenuo projekt južne obilaznice, no onda Hrvati prvi put bivaju preglasani na izborima za Predsjedništvo BiH i događaju se druge makinacije koje ih i politički i financijski iscrpljuju.

Tek povratkom legitimnih hrvatskih predstavnika situacija se mijenja nabolje. Lasić je, govoreći svojedobno o Grudama kao gospodarskom fenomenu, rekao da će koliko je u njegovoj mogućnosti raditi na tome da se stvori primjerena prometna infrastruktura uz fokus na dvjema grudskim obilaznicama koje provode Ceste FBiH.

- Izgradnjom južne i sjeverne obilaznice napravit će se prometni prsten oko Gruda i samim time stvoriti se pretpostavka za poslovno okružje i napredak koji se može podignuti na još višu razinu - kazao je svojedobno Lasić. Posljednje izjave prvog čovjeka Cesta FBiH ulijevaju optimizam.