Šimunu Musi nagrada “A.B. Šimić”, počinju Šimićevi susreti

Otvorenje susreta i dodjela nagrada bit će održani večeras u 18 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru (u Galeriji kraljice Katarine Kosača).

Ovogodišnji 47. Šimićevi susreti održavaju se u čast Stanislava Šimića o 50. obljetnici njegove smrti, a nakon Mostara program će biti održan i u Grudama, Širokom Brijegu i Drinovcima. Šestodnevni kulturni program, osim dodjele nagrade, uključuje i kazališnu predstavu, izložbu te susret s akademikom Ivanom Aralicom. Nagrađenu knjigu prof. dr. Šimuna Musa za koju će mu večeras biti uručena respektabilna nagrada koja nosi ime čuvenog pisca, večeras će u Mostaru, uz autora, predstaviti Vlado Majstorović, Josip Milić, Krešimir Šego, Marko Tokić i Ivan Baković.

Na natječaj pristiglo 26 knjiga
Od 26 književnih djela koliko ih je pristiglo na natječaj Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne za godišnju nagradu "Antun Branko Šimić", Prosudbeno povjerenstvo jednoglasno je donijelo odluku da ovogodišnju nagradu dobije prof. dr. sc. Šimun Musa za knjigu "Studije i ogledi" u nakladi Školske naklade Mostar i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Studijama su obrađena djela hrvatskih pisaca od iluminizma do postmodernizma, različita tematskog i motivskog određenja, različita vremena i stila, različitih formalnih i sadržajnih, odnosno poetičko-poezijskih svojstava, istina neujednačenih književno-estetskih kao i ostalih obilježja, kako i stoji u predgovoru. Autor naglašava da su sva ta djela ostvarena na jednoj supstanciji, na hrvatskoj riječi, i čine integralan i jedinstven svijet hrvatske književnosti. Ovu činjenicu on ističe i stoga "što se često u povijestima i pregledima hrvatske književnosti, u antologijama i hrestomatijama, udžbenicima i priručnicima zapostavlja ili zaboravlja, često zaobilazi, bojim se, i potiskuje dotok hrvatskog književnog stvaralaštva iz Bosne i Hercegovine kao i iz emigrantskog kruga".


Njegovo poimanje književnosti

U obrazloženju Prosudbenog povjerenstva za dodjelu nagrade navodi se kako je Musino poimanje književnosti znanstvenički proumljeno i utemeljeno na vrsnu poznavanju nacionalne i svjetske književnosti kao i dometima književne znanosti, ali i izuzetnu senzibilitetu i stvaralačko-istraživačkoj inventivnosti prema fenomenu književnog djela koji on promatra, prije svega, kao estetsku činjenicu. Predsjednik povjerenstva Josip Milić navodi kako djelo "Studije i ogledi" kao vrstan književno-znanstveni rad kroz sustavan, domišljat i studiozan znanstveno-istraživački postupak po prvi put otkriva neke istine iz književne povijesti, daje nove spoznaje, postavlja bitna pitanja i usporedbe i, upućujući čaroliju književne riječi na vazda nove izazove, nove kušnje i nove prosudbe, pokazuje iznimne rezultate i svjedoči znanstvenu mjerodavnost, ukazuje na literarnu osjetljivost autora i stilsku dotjeranost djela, pa je kao takvo istinski dobitak naše književnosti i književne znanosti i nezaobilazan orijentir u kroatistici.


Program Šimićevih susreta
SRIJEDA, 3. STUDENOGA
18 sati
Dodjela nagrade "Antun Branko Šimić" hrvatskom književniku prof. dr. Šimunu Musi
Mostar, Hrvatski dom hercega Stjepan Kosača (Galerija kraljice Katarine)

PETAK, 5. STUDENOGA
18 sati
Predstava "Romanca o tri ljubavi" autora Antuna Šoljana u režiji Joška Juvančića (HNK Mostar)
Kinodvorana u Grudama

UTORAK, 9. STUDENOGA
18 sati
Susret s hrvatskim književnikom akademikom Ivanom Aralicom
Kinodvorana u Grudama

SRIJEDA, 10. STUDENOGA
17 sati
Izložba Izbor slika iz likovne zbirke Gradskog muzeja Vinkovci
Franjevačka galerija Široki Brijeg

PETAK, 12. STUDENOGA
18 sati
Izložbe slika akademskog slikara pok. Vlade Puljića i predstavljanje Izabranih djela Stanislava Šimića (u zajedničkoj knjizi s Vladimirom Jurčićem, priređivač: V. Pandžić )
Dvorana Osnovne škole u Drinovcima

NEDJELJA, 14. STUDENOGA
11 sati
Sveta misa za Antuna Branka i Stanislava Šimića
Drinovci
12.30 sati
Akademija u čast Antuna Branka i Stanislava Šimića
U programu sudjeluju:
Prof. dr. Vlado Pandžić - predavanje o Stanislavu Šimiću
Zbor Osnovne škole iz Drinovaca
Ivan Galić na glasoviru
Klapa Bratovština
Nagrađeni učenici
Književnici
Dvorana Osnovne škole u Drinovcima

Nagrađeni autor
Prof. dr. sc. Šimun Musa rođen je 4. travnja 1951. u Čitluku. Studij književnosti i filozofije diplomirao je 1975. na Filozofskom fakultetu, a nakon magistarskoga studija koji je završio 1984., doktorirao je 1994. Kao redoviti profesor predaje na Sveučilištu u Zadru i Sveučilištu u Mostaru gdje je bio i dekan Pedagoškog fakulteta. Također je bio prorektor za razvoj Sveučilišta u Mostaru kao i zamjenik rektora mostarskoga Sveučilišta. Pored brojnih znanstvenih i stručnih radova objavljivanih u časopisima, zbornicima i drugim publikacijama, autor je ili suautor i priređivač mnogih knjiga. Član je Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u Sarajevu, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Društva hrvatskih književnika u Zagrebu.


A. Copf / Dnevni lis