Ružićko silo za povratak u zavičaj

Grude
Nekoliko stotina raseljenih Ružićana, iz hercegovačke općine Grude, okupili su se na molitvi za sve poginule Ružićane.

Misu su služili fra Nikola Spužević, župnik iz Ružića i dr.fra Andrija Nikić, povjesničar i književnik koji je rođen u Ružićima.
 
Kako je u propovjedi naglasio fra Nikola Spužević, snaga zajedništva poznata je od davnina. Danas je puno razjedinjenosti, povezala je nas ljubav prema rodnom mjestu, domovini i Bogu. U snazi zajedništva svjedočimo drugima o ljubavi, naglasio je fra Nikola Spužević.
 
-Ružići su stari sedam stoljeća, uništavali su nam knjige, matice, zapise, povijest. Hrabri franjevci su otišli u Rim, sakupili dokumente i rekonstruirali povijest, sačuvali je. Kad posjetite Ružiće obiđite grobove pređa naših, nismo se njih odrekli. Treba obnoviti zajedništvo i razmisliti o budućnosti, jer tko će ostati ako svi odu sa rodne grude. U Zagrebu je prije jednog stoljeća bio dom za hercegovačke studente, kojeg su organizirali hercegovački franjevci, potrudimo se da se taj dom obnovi, kako bi se intelektualci vraćali u zavičaj. Donio sam sliku crkve iz Ružića, uime HKD «Napredak» iz Mostara darujem je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji potječe iz župe Ružići, kazao je dr.fra Andrija Nikić, franjevac, povjesničar i književnik iz Ružića.
 
Milan Bandić je sa zahvalnošću primio dar od franjevaca. Skup je nastavljen u dvorani franjevačkog samostana. Drago Pralas, uime organizatora, Zavičajnog kluba Ružići, zahvalio se sponzorima, bez kojih ne bi bilo domjenka, te mladima iz HKUD 'Sveti Ivan Krstitelj' koji su došli iz Ružića. Ljubo Jurčić je jednom od sponzora, Rudi Mikuliću, darovao ručno izrađen drveni "djedov stolac".
 
-Ne bu se ugasilo druženje Ružićana, mi domači ne bumo dali. Budemo se još okupljali, svoji sa svojima, kazao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik. Uime Ružićana zahvalio se Emil Jurčić. Ivica Iličić, uime HKUD-a 'Sveti Ivan Krstitelj' iz Ružića, kazao je neka Bandić dugo bude gradonačelnik, da se Ružićani mogu osloniti na nekoga u metropoli. U programu su uz mlade folkloraše u starim hercegovačkim odorama, nastupili gangaši i guslari.

ružići.info