Pored biciklijada, motorijada i slično, Hercegovina ima i Raštikijadu

Uz vino, smokve, šipak...u Hercegovini se 'na veliko' u skoro svakom domaćinstvu na jelovniku ponekad zna naći i raštika. Neki je vole neki manje, no neosporno je da se radi o vrlo zdravom zelju koje se u Hercegovini priprema vrlo jednostavno i to na nekoliko načina. Raštika je svakako dio tradicionalnog jelovnika još od starih vremena.

Upravo se ovog vikenda u čast raštike u prelijepom ambijentu etno sela Marića Gaj u Ružićima pokraj Gruda organizirala i održala prva Raštikijada, gdje su se sastali svi oni koji znaju i žele pokazati kako spremaju jela od ovog zelja.
- Nije cilj nikakvo pretjerano natjecanje 'ko će bolje skuhati raštiku već pokazati da držimo do svojeg, ma koliko se god činilo da je raštika nešto prejednostavno ona ipak uz razne mesne dodatke skuhane u njoj predstavlja odličan ručak i nadasve ona je nešto posebno, nešto naše hercegovačko- rekli su nam ljubazni domaćini iz doista pravog etno domaćinstva sagrađenog od nepravilno oblikovanog kamena gdje su mogu vidjeti i autohtone hercegovačke vrste drveća ali i stari predmeti kao naprimjer avan za križanje listova duhana kojeg je nekad imalo gotovo svako hercegovačko kućanstvo.

Raštikijada je cijeli dan privukla podosta znatiželjnika ili ljubitelja raštike koji su sa zadovoljstvom kušali skuhanu raštiku u kojoj se moglo naći od suhog do skuhanog mesa a poslije jela se kušalo i hercegovačko crno i bijelo vino od sorti blatina i žilavka. Veselo društvo u Marića Gaju na prvoj Raštikijadi zabavljali su tamburaši iz sastava Đeram iz Vinkovaca koji su također probali hercegovačku raštiku uz sve pohvale a veseli 'raštikari' nisu štedjeli ni grla a bogme ni novaca, što se tamburašima izuzetno svidjelo pa su obećali navratiti i na drugu raštikijadu.

ABCportal.info