Podignuta zavjesa ovogodišnjih jubilarnih 50. Šimićevih susreta

Susreti su počeli predavanjem profesora Joze Marića i predstavljanjem knjige dr. sc. Zdravka Kordića Pojavno i metafizičko u poeziji A. B. Šimića (Od Brijega do zvijezda).
Na početku otvaranja voditeljica Zorica Zorić, nakon dobrodošlice, napomenula je da su članovi Počasnog odbora, a tu prije svega misli na dr. sc. Andreu Zlatar Violić, ministricu kulture Republike Hrvatske, predsjednika DHK akademika Božidara Petrača, prof. Marinu Kljajo-Radić, predsjednicu Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, kao i ministricu u vladi ŽZ prof. Helenu Lončar.
Prigodni pozdrav upućen je nazočnom gospodinu Svetozaru Pudariću, dopredsjedniku Federacije, te su također pozdravljeni dragi gosti iz Vinkovaca.
Voditeljica je zamolila dr. sc. Vladu Majstorovića, rektora Sveučilišta u Mostaru, takođe člana Počasnog odbora da otvori ovogodišnje Susrete.
Rektor Majstorović, i sam rođeni Drinovčanin, ne skrivajući uzbuđenje i emocije pohvalio je sve što se zbiva oko Šimićevih susreta i proglasio iste otvorenima.
U prigodnom predavanju o 50. obljetnici Šimićevih susreta profesor Jozo Marić naglasio je njihov značaj kao jedne od najstarijih kulturnih manifestacija ovih prostora. Između ostaloga, kao zadaća koja predstoji je svakako izdavanje prigodne monografije u što skorije vrijeme.
O životu i djelu dr. sc. Zdravka Kordića kao i o njegovoj knjizi govorio je mr. Mario Bušić predsjednik MH Ogranak Grude i zamjenik predsjednika O.O. 50. ŠS. Istaknuo je da Zdravko Kordić, zasigurno, spada u najbolje poznavatelje kompletnog djela Antuna Branka Šimića čemu svjedoči i ova izvanredno vrijedna knjiga.
Sam autor knjige , iznad svega stručno i precizno predstavio je svoj rad.Nazočni su se mogli uvjeriti u izvrsnost poznavanja pjesništva uopće od strane autora, kao i njegovo smještanje poezije Antuna Branka Šimića dajući mu izvanredno visoku poziciju. Osobito je želio naglasiti religioznost Šimićevog ukupnog pjeničkog opusa.
S dvije glazbene točke večer je obogatila Sofija Pandžić, učenica Osnovne glazbene škole Imotski.

maticahrvatska-grude.org