Počinje realizacija projekta koja će vratiti život u Imotsku krajinu i Grude

... korištenja voda i vodnih resursa za Imotsko-bekijsko polje.Ukupna vrijednost prve faze projekta, koja se odnosi na projektu dokumentaciju, je 690 tisuća eura.

Ona bi se trebala realizirati u roku od dvije godine.

- Tek sam pet dana u Županiji i vidim da je sve dinamično, događaju se važne stvari. Na hrvatskoj strani veličina Imotsko-bekijskog polja iznosi 4.400 hektara, a na području Općine grude je još 5.100 hektara.

Poljoprivredna proizvodnja i sada postoji na području Imotskog, ali nije na zadovoljavajućoj razini jer je iskorištenost ispod 50 posto. Da bi ta razina razvoja bila zadovoljavajuća najprije se mora riješiti problem navodnjavanja.

Ovim projektom potaknut će se razvoj vinogradarstva, voćarstva, proizvodnja povrća i drugih kultura - kazao je Ževrnja i dodao da će se riješiti odvodnja viška vode s polja tijekom kišnih mjeseci, dok će se navodnjavanje riješiti iz Ričičkog jezera koje će se za te potrebe rekonstruirati, na što će se potrošiti dodatnih 150 milijuna kuna.

Dožupan, Ante Šošić, rekao je kako su s realizacijom gospodarskih projekata počeli na području Imotskog jer ih je tako vodila pripremljenost projekata.

- Kada je u pitanju razvoj Imotske krajine, tri su referentne točke. Prva je razvoj poslovne zone, druga je projekt Imotsko-bekijskog polja i treće je implementacija tunela Sv. Ilija kroz Biokovo za razvoj ruralnog turizma. Tim projektima ćemo značajno utjecati na razvoj Imotske krajine, ne samo ekonomski nego i demografski - istaknuo je Šošić.

Načelnik Gruda, Ljubo Grizelj, kazao je da mu je iznimna čast biti prvi čovjek Gruda u vrijeme kada počinje realizacija projekta na koji se čekalo više od tri desetljeća.

- Ovo je projekt od strateškog značaja. Imotsko-bekijsko polje je jedinstvena gospodarska, zemljopisna i društvena cjelina. Zajednica koja većinu svojih potreba za hranom namiruje iz uvoza, mora postati odgovorna i mora sama početi proizvoditi hranu. Resursi postoje. Ovaj je projekt godinama sanjan i očekivanja naroda u Grudama su velika. Nadaju se da će se taj prostor napokon privesti svrsi razvojem moderne poljoprivrede - poručio je Grizelj.

Splitsko-dalmatinska županija i RERA su u petak potpisale ugovor o partnerstvu na ovom projektu. Za realizaciju prve faze hrvatskoj strani je potrebno ukupno 361 tisuća eura, a bespovratna sredstva koja će se dobiti od EU iznose 299.925 eura. Ostatak će namiriti Županija i RERA.

Izvor: dalmacijanews.com