FOTO  Počeli 54. Šimićevi susreti 2017

Šimićevi susreti, Drinovci

54. "Šimićeve susrete" otvorila je federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović koja je naglasila kako su Šimićevi susreti najdugovječnija manifestacija ovakvog karaktera u BiH te kako će njezino ministarstvo uvijek podupirati ovakve i slične događaje.

Nakon svečanog otvorenja, predstavljena je knjiga pjesama posvećenih Antunu Branku Šimiću "Šimićevska preobraženja". Predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta i načelnik Gruda Ljubo Grizelj istaknuo je kako je izuzetno ponosan što je šestu godinu u nizu na čelu organizacijskog odbora ove manifestacije koja je, po njegovim riječima, najstarija kulturna manifestacija u Hrvata.

"I ove godine smo organizirali bogat književno-kulturni program kako bi se na dostojanstven način prisjetili Antuna Branka Šimića, jednog od najpoznatijih hrvatskih pjesnika", rekao je Grizelj podsjetivši kako je Šimić rođen u Drinovcima. U šest dana trajanja ove tradicijske književne priredbe bit će priređeno više kulturnih programa u Drinovcima, Grudama, Širokom Brijegu i Mostaru.
Uvodnu riječ i pozdrav gostima, održao je zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora manifestacije i predsjednik MH Ogranak Grude Mario Bušić.
Cijeli program vodio je glumac Robert Pehar uz recitacije šimićevih pjesama. U glazbenom dijelu nastupila je Lucija Zovko.

O knjizi „Šimićevska preobraženja" govorili su dr. Miljenko Buljac, Ivica Šušić i sam autor Mladen Vuković koji je rodom iz Grubina kod Imotskoga, urednik je kulture na HR Radio Splitu. Šimićevska preobraženja je knjiga u koju su upisane pjesme posvetnice Antunu Branku Šimiću (1898. - 1925.). Ukupno je napisao 228 pjesama, 149 ih je objavljeno za života i 79 posthumno.