VIDEO  Općina Grude bilježi najveći rast zaposlenih u FBiH nakon rata

Grude
Grude-online

Mala općina s najvećim poduzetničkim iskorakom u Federaciji - tako kaže statistika za općinu Grude, koja ima najveći rast broja zaposlenih od prijeratnog vremena. U posljednjih samo osam godina broj zaposlenih u privatnom sektoru u ovoj općini je skoro udvostručen.

Na 35 hektara nekad zapuštenog zemljišta niču poslovni objekti. Gospodarska zona u Grudama sjedište je šest poduzeća. Još toliko ih je kupilo zemljište. Ovdje su smještene i solarne elektrane. One će uskoro proizvoditi toliko struje koja bi mogla opskrbiti cijelu općinu. Početna prodajna cijena zemljišta je 6 maraka za kvadratni metar. Ukoliko investitor u roku 3 godine dođe do uporabne dozvole - Općina mu za svaki kupljeni kvadrat vraća 2 marke.

"Stvaraju se preduvjeti da ovo područje poduzetničke zone zaživi u punom smislu riječi. Izgradnjom i vodovodne mreže i telefonske i interneta i asfaltnih puteva - svi preduvjeti su ovdje da poduzetnici mogu doći", navodi Mile Pejić, pomoćnik načelnika za gospodarstvo Općine Grude.

U infrastrukturu gospodarske zone do sada je uloženo 3,5 milijuna maraka javnog novca. Nisu to jedine brojke kojima se ova općina ponosi.

Kada se gleda mirovinski fond, Grude na mjesečnoj razini 400.000 maraka više uplate mirovinskom fondu doprinosa nego što se podijeli mirovina u toj općini.

"Godišnje je to 5 milijuna maraka. To je ogroman novac", tvrdi načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj (HDZ BiH).

Grudski poduzetnici zapošljavanju oko 3.200 radnika. Prije osam godina taj broj bio je gotovo dvostruko manji. Danas je u općini Grude više od 200 aktivnih poduzeća - to znači da na oko 80 stanovnika dođe jedna firma.

Grizelj dodaje da je prosječna plaća nešto viša nego u ostatku županije ili od prosjeka Federacije. Smatra kako tu ima prostora za napredak.

Najveći napredak uz pomoć sredstava iz europskih fondova već je ostvaren u turizmu. Lokalitet Peć Mlini središte je avanturističkog turizma zapadne Hercegovine.

"Projekti nisu samo investicija. Ono što je nekako važnost i uloga tih europskih projekata je proces njihove provedbe i stvaranje određenih promjena", ističe Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ZHŽ-a za EU-integracije.

Koje promjene bi mladi htjeli vidjeti u Grudama i kakva im je perspektiva - nismo uspjeli doznati. Ne postoji aktivna organizacija koja okuplja mlade, a koje zanimaju društvena ili politička zbivanja u njihovoj sredini.

https://www.facebook.com/federalna/videos/2679142572172891/