Održana radionica „Pustolovni turizam - Razvoj i promocija programa“

Održana radionica „Pustolovni turizam - Razvoj i promocija programa“
Nakon registracije i predstavljanja sudionika radionice, uvodno se obratila Ana Soldo, pomoćnica ravnatelja Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije izrazivši zadovoljstvo odazivom velikog broja zainteresiranih dionika za teme radionica koje smo organizirali do sada. Naglasila je da je glavni cilj za organizaciju današnje radionice provođenje popularizacije avanturističkog turizma kroz formiranje novih programa za razvoj turističke ponude na područjima na kojima turizam nije dovoljno razvijen, a imaju turističke potencijale u tradicijskoj i prirodnoj baštini. Podsjetila je prisutne sudionike da su sve radionice organizirane u okviru projekta „Razvoj i diversifikacija turističke ponude u Županiji Zapadnohercegovačkoj" čiji je krajnji cilj izrađen Plan razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke.

Radionicu je održala stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma, Iva Bencun, vlasnica poznate turističke agencije Feral Tours d.o.o., organizatorica Zadar Outdoor festivala, te predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Naime, ova radionica je nastavak radionice „Pustolovni turizam-Velika prilika za malo poduzetništvo" koja je održana krajem siječnja ove godine. Istaknute teme koje je danas obradila su sljedeće: Pojam pustolovnog turizma; Aktivnosti koje spadaju u pustolovni turizam; Programi pustolovnog turizma koji se najviše traže; Razrada razvoja programa pustolovnog turizma; Prodaja programa-prodajni kanali nakon čega je uslijedila rasprava, odgovaranje predavačice na postavljana pitanja sudionika, itd. Kao i na prošloj radionici Iva Bencun je pokušala svim sudionicima objasniti što sve postoji u Županiji Zapadnohercegovačkoj za razvijanje aktivnog i pustolovnog turizma te ih pokušala motivirati da se uključe u ove vrste turizma. Istaknula je da je nakon obilaska terena s djelatnicima Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije prošle godine bila oduševljena svim atraktivnim lokacijama koje se ovdje nalaze i da mi nismo ni svjesni koje nam se mogućnosti pružaju, samo ih treba razmotriti i stvoriti najbolje modele koji će privući velik broj turista u ovo područje.

Naposljetku, važno je podsjetiti da je cilj projekta „Razvoj i diversifikacija turističke ponude u Županiji Zapadnohercegovačkoj" izrada Plana razvoja turizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Riječ je o strateškom dokumentu koji će uspostaviti bitne odrednice za odgovorno i učinkovito upravljanje turističkim razvojem Županije Zapadnohercegovačke u razdoblju od sljedećih deset godina. Nadalje, Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke je institucionalni nositelj projekta, a Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom REDAH, koordinator projektnih aktivnosti. Ova inicijativa je podržana od strane Švicarske Vlade, preko projekta MarketMakers, koji čini konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o.