Najveći kulinarski događaj u Hercegovini: U Grudama natjecanje u pripremanju jela od raštike

Raštikijada, ružići, Raštikijada, Grude

Danas 31.10.2019. od 15h na Agroturizmu Marića gaj u Ružićima pored Gruda otvara se jedan od najvećih kulinarskih događaja u Hercegovini, Raštikijada 2019.

Natjecanje u pripremi jela od raštike već je postala tradicionalna manifestacija za ovo doba godine te je iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja.

Na raštikijadi 2019 natječe se 30 ekipa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Japana za najbolja tradicionalna i inovativna jela od raštike. Dva tročlana žirija ocjenjuju svako jelo posebno po unaprijed određenim kriterijima ocjenama od 5 – 10, jelo koje ima najveći zbroj bodova u svim kategorijama je pobjedničko. Nagrade koje se dodjeljuju su 1., 2., i 3. Mjesto u kategoriji tradicionalna hercegovačka jela od raštike, najbolje predjelo, glavno jelo, desert i napitak u kategoriji inovativna jela od raštike. Također nagrađuju se najšarmatnija ekipa i najbolji štand.

Pored raštike za odličnu kulinarsku ponudu potrdit će se ekipe izvan kategorija: Udruga prijetelji goričan koja će prezentirati kulinarske specijalitete Međimurja, Udrruga prvenstvo svijeta i okolnih sela iz Belog Manstira priprema svim posjetiteljima šarana na rašljama, grah u ćupovima i čvarke, Agroturizam Konavle za posjtitelje priprema tradicionalne specijalitete konavola i dubrovačkog kraja. Pored navedenih ekipa i agroturzma Marića Gaj za sve posjetielje priprema raštiku izvan kategorije, najbolje Hercegovačke uštipke i roštilj.

Za zabavni dio pobrinuti će se tri tamburaška sastava: TS Zlatne Strune, TS Stare Note i TS ERO. Na glanoj pozornii nastpit će Dream team babe i hercegovački gangaši.
Svi koji žele mogu posjetiti Agroturizam Marića gaj 31.10. od 15h te kupnjom promotivne čaše u vrijednosti od 20 KM kušati sve navedene specijalitete, piti domaća vina i uživati u zabavi.