Najjači potres u BiH ovog stoljeća bio je kod Gruda

potres, Grude

“Bili su poslijepodnevni sati kad je prvi put zatutnjalo. Ljudi su bježali iz kuća i odjednom se cijela ulica našla vani”, govori nam čovjek iz središta Gruda prisjećajući se potresa kod ove općine 2004. godine. Datum je bio 23. svibnja.

Grude je tada pogodio potres od 5.5 prema Richteru, a prema tadašnjem pisanju i epicentar je bio na tom području, oko Sovića, a najgore je prošao susjedni Imotski gdje su starije zgrade doživjele ozbiljnija oštećenja kao i sami Sovići gdje je bio epicentar.

“U Imotskom su oštećeni krovovi i srušeni dimnjaci, a najgore su prošle zgrade starije gradnje. Hercegovačke starije kuće bliže granici gore su prošle kao i trgovine gdje su stvari s polica završile na zemlji. U Sovićima su oštećeni krovovi, na nekim objektima popucali su prozori, fasade… srušili se dimnjaci, a palo je i krovište jedne starije kuće. Sjećam se da sam nakon tog potresa otišao na misu u 18.00 sati koju je predvodio fra Bernard Marić. Udar se ponovno dogodio negdje oko čitanja evanđelja, a fra Bernard je izgovarao riječi kao da se ništa ne događa tako da je i svima nama u crkvi bilo lakše”, prisjeća se sugovornik,piše Grude.com.

Podsjetimo, potres koji se dogodio u utorak sa značajnom materijalnom štetom u Nevesinju, Berkovićima, Ljubinju, Čapljini i Mostaru bio je jačine 5,4 po Richteru.