FOTO  Najbolju raštiku na svijetu skuhali su muževi iz Gruda

Raštikijada, jela od raštike, Grude
Naime ekipa Bilo trade -Zdena koja je nastuplala po drugi put na Raštikijadi osvoji su tutulu Sdvjetskog prvaka u kuhanju ovog tradicionalnog Hercegovačkog jela.

Četvrta Raštikijada - natjecanje u kuhanju raštike održana je u subotu 31. studenog na prostoru Agroturizma Marića Gaj u Ružićima pokraj Gruda na kojoj je sudjelovalo četrnaest ekipe iz raznih krajeva BiH i Hrvatske.

Raštikijada je jedinstvena manifestacija u Hercegovini koja sadržava natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter. Privukla je podosta znatiželjnika i ljubitelja raštike, a brojni posjetitelji uistinu su mogli uživati u ovoj manifestaciji koja je osim raštike ponudila razne hercegovačke specijalitete, uštipke, sireve, meso s roštilja, čvarke... Kuhan je grah iz Belog Manastira, organiziran je obilazak Agroturizma Marića Gaj te se kušalo vino iz vlastite vinarije.

Za dobru zabavu i dodatno raspoloženje pobrinuli su se gangaši, dječja skupina HKUD „Sv. Ivan Krstitelj" iz Ružića i tamburaški sastav „Zlatne strune".

Ekipa Vitezova herceg Stjepana Kosače Stolac osim što je sudjelovala u natjecanju u kuhanju raštike, upriličila je dio Stolačke tarče, dio srednjovjekovnog sajma. Prikazali su oblik mačevanja i streličarstva, a veliki broj znatiželjnika okušao se u navedenim oblicima.

Osnova manifestacije je natjecanje u kuhanju raštike. Četrnaest ekipa krenulo je kuhanjem u 16 sati, a na raspolaganju su imali tri sata. Članovi žiri imali su težak zadatak - čiju raštiku proglasiti najboljom. Žiri su činili:
Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, Akademski slikar Franjo Primorac, Pisac Slavo Bago, Ljubica Jurčić, Kamilo Pralas i Žana Alpeza

Pred njih je svaka od natjecateljskih ekipa donijela skuhanu raštiku, a žiri je ocjenjivao boju i izgled raštike, gustoću, miris, izgled mesa, njegovu čvrstoću, opći okus i opći dojam. Imali su sat vremena za kušanje i ocjenjivanje raštike svih kandidata.

Organizatori su osigurali za prva tri mjesta i najšarmantniju ekipu bogate i vrijedne nagrade, a za svakog sudionika dodijeljena je zahvalnica za sudjelovanje.

Nakon ocjenjivanja jela uslijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Prvo mjesto pripalo je ekipi Bilo Trade - Zdena u sastavu Željko Mikulić i Vito Žulj. Udruga Pravi put osvojila je drugo mjesto u sastavu Marina i Dijana Alpeza, dok je treće mjesto osvojilo ekipa Hajdučke Vrleti Blidinje kojeg su činile Albina Vukoja, Monika Tadić i Danica Marić. Za najinovativnije jelo žiri je proglasio ekipu Večernjeg lista u sastavu Zdenko Jurilj i Robert Bubalo, a najšarmantniji su bili Volarević iz Pruda.
Posebnu pozornost sa svojim stolom i jelom privlačili su prijatelji z Agroturizma Konavle te učenici i učiteljice iz Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude koji su gostima preznetirali svoju knjigu „Kuvanje Pivanje".