Nagrada A. B. Šimić pripala pjesnikinji Marini Kljajo-Radić

nagrada antun branko simic
... Branka i Stanislava Šimića. Završni dan ugledne književne manifestacije započeo je u jutarnjim satima susretom književnika s učenicima grudskih škola. U Srednjoj školi Antuna Branka Šimića s učenicima je bio Davor Nikolić, u Osnovnoj školi Ruđera Boškovića pjesnik Zdravko Nikić, Finka Filipović posjetila je Osnovnu školu fra Stipana Vrljića, dok su školu u Tihaljini i Drinovcima počastili svojim dolaskom među učenike Stanislav Bašić i Fabijan Lovrić, piše Večernji list BiH.

Književnici i učenici Misa zadušnica za braću Šimić služena je u drinovačkoj župnoj crkvi, a potom je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće na spomeniku braći književnicima ispred škole u Drinovcima. Svečana akademija u spomen na braću Šimić u dvorani drinovačke osnovne škole započela je himnom u izvedbi zbora drinovačke osnovne škole, a program je vodila Ivana Bošnjak. Nazočnima se obratio Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, koji je, uz Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora Republike Hrvatske, pokrovitelj Šimićevih susreta 2018. Glazbena gošća ovogodišnjih Šimićevih susreta bila je Drinovčanka sa splitskom adresom, kantautorica Ana Opačak, sa skladbama čije stihove potpisuju Arsen Dedić i Jakša Fijamengo. Prigodno slovo o Antunu Branku Šimiću govorio je Davor Nikolić, mladi znanstvenik iz Zagreba, docent na Katedri za hrvatsku usmenu književnost.

Nagrade mladim pjesnicima, učenicima osnovnih škola, uručila je ravnateljica škole u Drinovcima Anita Kolak. Prva nagrada pripala je Luciji Bošnjak (OŠ Petra Bakule, Mostar), drugo mjesto osvojila je Antonela Sablje (OŠ fra Stipana Vrljića, Sovići), a treće Sara Jukić (OŠ fra Marijan Šunjić, Stojkovići). U konkurenciji srednjoškolaca prvo mjesto pripalo je Ani Zadro (Srednja škola A. B. Šimića, Grude), drugo mjesto osvojila je Mihaela Katava (Srednja škola Ivan Goran Kovačić, Kiseljak), a treće Ivan Tikvić (Elektrotehnička škola Ruđera Boškovića, Mostar). U konkurenciji studenata pjesnika prvo mjesto osvojila je Ivana Čović, a drugo mjesto pripalo je Anamariji Čolak, studenticama Sveučilišta u Mostaru. Jedan od najsvečanijih trenutaka ove svečane akademije, kao i samih Šimićevih susreta 2018., bio je onaj kada je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić uručio godišnju nagradu Antun Branko Šimić. Ovogodišnja dobitnica je Marina Kljajo-Radić za knjigu "Pjesništvo Lucijana Kordića". Slijedio je nastup pjesnika u programu "Pjesnici su čuđenje u svijetu", svoje stihove govorili su Fabijan Lovrić, Zdravko Nikić, Jagoda Iličić, Stanislav Bašić i Finka Filipović. Svečani trenutak Draženko Vranješ, predsjednik Općinskog vijeća Grude, uručio je nagrade najuspješnijim mladim likovnim umjetnicima.

Prvu nagradu dijele Ivan Šimić (Gimnazija A. B. Šimića, Grude) i Anica Perić (OŠ A. B. Šimića, Drinovci-Tihaljina), a drugo mjesto pripalo je Petri Vlašić (OŠ fra Stipana Vrljića, Sovići). Na koncu svečane akademije sve nazočne pozdravio je grudski načelnik Ljubo Grizelj, predsjednik Organizacijskog odbora 55. Šimićevih susreta, zahvalivši svima koji su pomogli u pripremi i izvedbi programa ovogodišnjeg izdanja najdugovječnije književne manifestacije u Bosni i Hercegovini, koja se na najljepši način i ovoga proljeća prošetala Šimićevom opjevanom Hercegovinom, kojoj je dao ponajveći doprinos u tome da bude čuđenje u svijetu poezije i u stihovima - skamenjena vječnost!