Mještani Gruda u strahu od zaraze

Njihov strah je pojačan posljednjih dana kada su u mjesnoj zajednici Tihaljina na izvoru rijeke Tihaljina i na više mjesta na njezinom toku (Trebižat), kao i na izvoru Nezdravica, zamijećeni postavljeni mamci i cigle koji ukazuju na to da se na tim mjestima vrši ispitivanje kvalitete vode. Na lecima je upozorenje mještanima da cigle i mamce ne pomjeraju, a u potpisu stoji Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. S ove visokoškolske ustanove smo dobili potvrdu da su istraživanja u tijeku, a nadamo se da će javnost uskoro biti upoznata i s rezultatima.

U potrazi za naručiteljem istraživanja kontaktirali smo Viktora Marića, načelnika općine Grude, koji nam je kazao kako prvi put od nas čuje za to. “Doista nisam upoznat s tim, ne znam tko bi i iz kojeg razloga vršio ta ispitivanja”, kazao nam je Marić, dok s druge strane mještani Tihaljine opravdano strahuju da je voda zaražena i da im prijeti neposredna opasnost. “Ovog ljeta se na kupalištu bakterijom Escherichia coli zarazio jedan od mještana, mi se sada pitamo što je to u vodi naše rijeke i koliko je opasno po nas. Prije par godina prilikom izgradnje centrale u Peć Mlinima otpadne vode su išle u rijeku i tada je dignuta uzbuna nakon koje je Elektroprivreda nekako sanirala svoju upojnu jamu. Sada je pitanje koliko dobro je to urađeno i imaju li ova istraživanja veze s tim”, pita se Vlado Rašić, jedan od mještana Tihaljine.
U vrelu Nezdravica, na kojemu su u tijeku istraživanja, nekada je zbog prijašnje čistoće izvora glavni stanovnik bio riječni rak, koji se danas rijetko može vidjeti u ovim vodama jer ih je ove godine dosta uginulih voda izbacila na obale.

Mogući izvor zaraze vode mogao bi biti nepravilnost u radu kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Grudama i nedostatak istoga u Posušju. “Mi, nažalost, nemamo kolektor za prečišćavanje otpadnih voda i svjesni smo toga da te vode predstavljaju opasnost ne samo za Grude, nego i za druge općine koje su niže od nas. Nama je rješavanje problema kanalizacije prioritetno pitanje i više puta smo od države tražili financijsku pomoć kako bismo to riješili. Nažalost, ponavljam, novca nema i morat ćemo sačekati s tim”, kazao je Petar Polić, načelnik općine Posušje.
Svi smo svjesni da su upravo fekalije iz kanalizacijskih voda jedan od najopasnijih izvora zaraze raznim opakim bakterijama, no je li to razlog istraživanja kvalitete vode ili je pak u pitanju nečija težnja za koncesijom nad izvorima u MZ-u koji nema vodovodnu mrežu, za sada je potpuno neizvjesno.

Dnevni list