Marića gaj i ove godine domaćin 'Raštikijade 2019'

Marića gaj i ove godine domaćin 'Raštikijade 2019'

Sedmo izdanje jedinstvene manifestacije "Raštikijada 2019" održat će se 31. listopada na Agroturizmu Marića gaj u Ružićima kod Gruda.

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i porodične stolove.

Natjecanje se održava u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se skuha s mesom svježim ili suhim, dok je druga kategorija inovativna jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od raštike se mogu raditi predjela, glavna jela, napici te deserti. U drugoj kategoriji su također uključena i internacionalna jela od raštike koja se u svakoj regiji ili državi priprema na poseban način.

Raštikijada je prilika da se na jednom mjestu okupe svi ljubitelji ovog skoro zaboravljenoga jela te da se razmjene najbolji recepti i iskustva.

U sklopu manifestacije bit će priređen i bogat zabavni program uz tamburaše i kulturno umjetnička društva.

Kao i svake godine do sada, nagrađuje se i najšarmantnija ekipa. Pored toga organizatori nagrađuju i ekipu s najboljim štandom, a nagradu će zaslužit ekipa koja se bude isticala uređenjem, prezentacijom i gastro ponudom na svom štandu.

Svi oni koji se žele natjecati mogu se prijaviti putem službene stranice  VIDEO, a broj prijava je ograničen na dvadeset i pet.

Program u četvrtak počinje u 12 sati prijavom sudionika, od 15 sati na redu je početak kuhanja, a za 16 sati najavljeno je otvaranje Raštikijade za posjetitelje, nakon  čega slijedi završetak kuhanja i početak ocjenjivanja jela. Proglašenje pobjednika planirano je u 19 sati.