Još jednom veličanstvena: ˝KAMENA LJEPOTICA˝ GRUDE 2010.

održana je 3. Međunarodna smotra folklora ˝KAMENA LJEPOTICA˝ GRUDE 2010, a organizator je bilo Hrvatsko  kulturno-umjetničko društvo ˝SVETA KATA˝ Grude.

Na smotri je nastupilo 9 folklornih skupina koja su  prikazale djelić bogatstva i ljepote folklorne tradicije svoga kraja, a smotru je pratilo tročlano prosudbeno povjerenstvo.

I ove su godine ponajviše truda i znoja, osim članova, uložili i voditelji HKUD-a Sveta Kata Grude, Svetimir Marić i Damir Filipović, koji su nam ukratko kazali da su prezadovoljni organizacijom, a to zadovoljstvo se moglo vidjeti i na licima sudionika. Članovi iz različitih društava biranim su riječima govorili o jednoj od najbolje organiziranih smotri folklora u ovom dijelu Europe.


SUDIONICI SMOTRE:
- HKUD ˝SVETA KATA˝ GRUDE
- FA ˝TUROPOLJE˝ VELIKA GORICA ; Zagrebačka županija
- HKC ˝BUNJEVAČKO KOLO˝ SUBOTICA; Republika Srbija
- KUD ˝Sv. ROKO˝ SVETI FILIP I JAKOV; Zadarska županija
- HKUD ˝NAPREDAK˝ ODŽAK
- KUD ˝SVETI ANTUN˝ POKUPSKA DOLINA-KARLOVAC; Karlovačka županija
- HKD ˝VRILA˝ ŠIROKI BRIJEG
- KUU ˝ZVONA ZAGORE˝ MIRLOVIĆ ZAGORA; Šibensko-kninska županija
- KUD ˝LIJERICA˝ SLANO; Dubrovačko-neretvanska županija

Drage Gruđanke i Gruđani,  vrijeme protječe i odnosi u zaborav sve ono što nam je nekad bilo važno, drago i potrebno. Nestaje i gubi se ono što su naraštaji oblikovali, čuvali i prenosili. Cilj nam je da očuvamo naše kulturno naslijeđe i da ne zaboravimo naše brojne  znane i neznane prethodnike bez kojih ne bismo danas imali tako bogatu tradicijsku kulturu kojom se može podičiti rijetko koji narod.

I uistinu se imamo čime podičiti, a osobito činjenicom da je smotra folklora u Grudama postala tradicionalna i bez obzira na krizne godine, nema pravu konkurenciju u BiH!

BOBOSKA.COM
FOTO:BOBOSKA.COM