FOTO  JA VOLIM RAŠTIKU – U subotu 4. raštikijada u Grudama

raštika
...manifestacija pod nazivom „Raštikijada - natjecanje u kuhanju raštike".

Raštikijada je jedinstvena manifestacija na području Hercegovine. Održava se već četvrti put, a sadrži natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter. Za svakog posjetitelja ponudit će se nešto, od kušanja hercegovačkih kulinarskih specijaliteta, obilazak Agroturizma Marića Gaj, kušanje vina iz vlastite vinarije, pa sve do dobre zabave uz kulturno zabavni program u kojem će sudjelovati tamburaški sastav Zlatne strune, brojni gangaši i HKUD „Sv. Ivan Krstitelj" iz Ružića.

Osnova manifestacije je natjecanje u kuhanje raštike, a ove godine na natjecanju u pripremanju jela od ove iznimno zdrave namirnice, sudjelovat će 20 natjecateljskih ekipa, a očekuje se između 300 - 500 posjetitelja. Ljubitelji kuhanja, kao i profesionalni kuhari, nastojat će spojiti tradicionalnu kuhinju s ponekom gastroinovacijom. Žiri će imat zadatak ocijeniti najbolju, najukusniju i najšarmantniju deliciju, stoga će se gledati okus, miris, izgled, gustoća, opći dojam, a proglasiti će se tri najbolja jela.

Kroz ovakvo jedinstvo natjecanje cilj je prezentirati jedno skoro zaboravljeno jelo i prikupiti iskustva iz drugih krajeva gdje se uzgaja ova biljka kako bi zajedno vratili raštiku na stolove hercegovačkih obitelji i jelovnike restorana.

Program starta u 16 sati s kuhanjem raštike, a nakon kuhanja uslijedit će ocjenjivanje jela, dodjela priznanja i proglašenje pobjednika, zajednička večera svih sudionika i zabava uz bogat kulturno - zabavni program.

Za sve one koji nisu ljubitelji jela od raštike priprema se grah iz Belog Manastira, hercegovački uštipci, meza i roštilj.

Za sve posjetitelje uz kupnju promotivne čaše po cijenu od 20 KM osigurana je hrana i piće tijekom cijele manifestacije i zabava do ranih jutarnjih sati uz tamburaše.

Ukoliko ste u mogućnosti svakako dođite na jedinstvenu manifestaciju Raštikijada 2015. Pokrovitelji manifestacije su: Općina Grude, Violeta, Karliko, Franck i Šišović
Sve dodatne informacije možete pogledati na www.facebook.com/maricagaj ili www.agroturizam-hercegovina.com/rastikijada-2015

Ne dopustimo da ovo tradicionalno Hercegovačko jelo padne u zaborav, recite i Vi "JA VOLIM
RAŠTIKU" i svojim dolaskom podržite ovu jednistvenu manifestaciju.