Gruđani ne mogu se poduzimati klasične mjere zaštite od poplava

"Na području Gruda ne mogu se poduzimati klasične mjere zaštite od poplava, kao što je izgradnja ustava, nasipa i slično, pa smo bili prisiljeni stalno tražiti od Agencije za vodno područje Jadranskog sliva ispuštanje vode kroz stari tunel, kao i kroz tunel kojim voda ide kroz hidroelektranu", ističu u tom stožeru te dodaju da su posebno tražili da se obavezno pusti protok vode kroz ponor Šainovac.

U priopćenju stoji da je sukladno stanju u Ljubuškom, Čapljini i Metkoviću omogućen puni rad Hidroelektrane Peć Mlini te da se kroz stari tunel ispušta 6 metara kubnih vode u sekundi.

"Nadamo se da će se tijekom dana količina ispuštene vode povećati i da će konačno doći do pada vodostaja na poručuju općine Grude. Također, sve službe i to MUP, Komunalno poduzeće, Vatrogasno društvo i druge stavljene u stanje pripravnosti", ističu u tom stožeru.

Također podsjećaju da će načelnik općine Grude Viktor Marić imenovati povjerenstvo za procjenu štete na građevinskim objektima, a popis šteta na poljoprivrednim kulturama uradit će se u suradnji s mjesnim zajednicama poplavljenih područja.

Iz Stožera civilne zaštite općine Grude mole građane za razumijevanje jer, kako su kazali, moraju biti svjesni da je veći dio BiH, kao i susjedne Republike Hrvatske, pogođen poplavama i da je jedini način obrane od poplava u toj općini ispuštanje vode kroz postojeće tunele.

(Fena)