Grude se oslobađaju straha od pojedinaca

Grude
Prije svega se misli na općinu Grude gdje su donedavno stvarna vlast bili braća Mate i Blago Šimić.

Golemi strah


Vlast nije predstavljao ni načelnik ni HDZ već braća Šimić. Dvojica policajaca nedavno su ih umjesto privođenja i vezivanja “lisicama” jednostavno “taksirali” do njihovog vozila i na taj im način dopustili bijeg, iako su prethodno demolirali jedan ugostiteljski objekt u Grudama, a Mate je čak i pucao na načelnika Policijske uprave Grude. Sve se to dogodilo iz straha od braće Šimić, vjerojatno da ima i podmićivanja kod nekih policajaca. Ali, strah je bio golem isto kao i kod naroda i predstavnika vlasti. Vlast je zapravo bila u rukama kriminalaca i nasilnika. Međutim, stanje se promijenilo, ministar policije i komesar Galić nemaju strahova i započeli su s uvođenjem reda na području Zapadnohercegovačke županije, a posebno u općini Grude. Građani Gruda to su već prepoznali i osjetili pa im daju punu podršku, jer zahvaljujući njima, Grude konačno izlaze iz sumraka, piše dnevni list.

Čišćenje svojih redova


Braća Šimić godinama su Grude i okolinu držali pod svojim rukama i određivali pravila. Međutim, Uprava policije na čelu s komesarom Galićem odlučila je da se tome treba stati u kraj. Komesar Galić je započeo čišćenje i u redovima policije. Nakon podnošenja izviješća Županijskom tužiteljstvu protiv braće Mate Šimića (41) i Blage Šimića (34) Sektor kriminalističke policije MUP-a ŽZH-a i PU Ljubuški nastavili su provoditi kriminalističku obradu događaja od 23. svibnja ove godine, u cilju utvrđivanja eventualne kaznene odgovornosti policijskih službenika koji su sudjelovali u intervenciji. Podsjećamo, ranije smo izvijestili da su braća Šimić osumnjičena da su 23. svibnja, između 19.20 i 20.40 sati, u caffe baru “Bumerang” u Grudama i u blizini istoga počinili veći broj kaznenih djela. Također, izvijestili smo da su policijski službenici PU Grude lišili slobode Blagu Šimića te da im je isti pobjegao iz patrolnog vozila, prilikom prevoženja u službene prostorije. Provedenom kriminalističkom obradom utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da policijski službenici PU Grude Helenio B. (42) i Krešimir M. (29) nisu uporabili dostatna sredstva prisile nad Blagom Šimićem prilikom privođenja (nisu uporabili sredstvo za vezivanje “lisice”), odnosno propustili su izvršiti dužan nadzor što je Blago Šimić iskoristio i pobjegao iz vozila.

Pokušaj ubojstva načelnika


Naknadno se pješice vratio pred caffe bara “Bumerang” te pomogao u bijegu svome bratu Mati koji je osumnjičen, između ostalog, i za pokušaj ubojstva načelnika PU Grude Petra Brnadića. Policijska uprava Ljubuški podnijet će Županijskom tužiteljstvu izviješće protiv policijskih službenika PU Grude Helenia B. (42) i Krešimira M. (29) zbog osnovane sumnje da su na gore opisani način počinili kazneno djelo nesavjesnog rada u službi. Policija je ranije završila i kompletirala izvješće o ovom slučaju protiv braće i uputila ga Županijskom tužiteljstvu. Mate Šimić je osumnjičen da je kobne večeri počinio ukupno šest kaznenih djela, a njegov brat Blago Šimić je osumnjičen za četiri kaznena djela. Matu se tereti za pokušaj ubojstva, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje, pokušaj iznude, oštećenje tuđe stvari i nedopušteno držanje oružja. Njegov brat Blago se sumnjiči za napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti, nasilničko ponašanje, pokušaj iznude te oštećenje tuđe stvari.

Piše: N. Dedić/dnevni list