Grude: Na zemlji bez kamena posadili 7000 sadnica smilja i u 4 i pol mjeseca ubrali 1200 kilograma

smilje, Božanstveni miris, fitoterapija, biljka iz kozmetike, aromatične ljekovite vrste, u obliku infuza, čaj, Hercegovina, smilje, prijevara, Grude, smilje, smilje, uzgoj, Hercegovina, smilje, smilje, Hercegovina, Grude, smilje, zemljište, smilje, Hercegovina, smilje, cijena, smilje, cijena, BIH, smilje, rat, smilje, Hercegovina, smilje, cijena, pad cijena, smilje, Knešpolje, mina, smilje, smilje, zaplijenjeno smilje, ubrano smilje, krađa navika, smilje, zaplijenjeno smilje, ubrano smilje, smilje, smilje, ubrano smilje, smilje, CERTIFIKAT, hercegovačko smilje, ulje od smilja, smilje, cijena
Smilje se proizvodi za svjetsko tržište, za kozmetičku industriju, a u posljednje vrijeme sve više i za industriju aromaterapije te za druge oblike primjene za zdravlje čovjeka, piše Večernji list BiH. Škrti hercegovački kamenjar, ali i od korova umorna zemlja, napokon je došao na svoje, a od proljeća će još više jer se radi i sadi kao u dobra, stara vremena kakvih se mnogi još s nostalgijom sjećaju. U Grudama smo boravili kod obitelji Palac koja je u svibnju ove godine posadila 7000 sadnica. Iako smilje u svojoj punini donosi rezultate za tri godine, ono rezultate daje i u prvoj godini, a upravo primjer te obitelji potvrđuje ovu činjenicu.

Kvaliteta smilja

- Posadili smo 7000 sadnica, a za četiri i pol mjeseca ubrali smo 1200 kilograma koje smo prodali za pet maraka po kilogramu. Od tog novca isplatili smo uloženo, i sadnice i radnike, govori nam Marija Palac koja je na čelu projekta sadnje smilja u ovoj obitelji. Upravo ovo dalo je nadu onima koji su strahovali da će tri godine morati čekati na bilo kakve rezultate i koji su se naposlijetku bojali hoće li rezultata od toga biti s obzirom na to da su tri godine relativno dugo razdoblje i da ne bi došlo do neke pošasti koja bi mogla uništiti proizvodnju. - Da je smilje kvalitetno, potvrđeno nam je nakon analize u Beogradu gdje su nam stručnjaci kazali kako možemo brati već u ponedjeljak, a rezultati analize su nam javljeni krajem tjedna i onda smo krenuli s berbom smilja, a zatim smo ga prodali tvrtki Roing u Ljubuškom. Uspjeli smo prodati i višak sadnica, govori nam Marija koja je, uz spomenutih sedam, posadila još 6 tisuća sadnica smilja, a na proljeće ova obitelj planira posaditi još 20.000 sadnica. Smilje je sađeno u mjestu Medovići na površini od 2 i pol duluma.

Pothvat i iz znatiželje

Zaselak nekad poznat po odličnom duhanu postaje poznat i po kvalitetnom smilju. Marija nam otkriva i kako su se odlučili na ovaj pothvat. - Većina je govorila kako smilje ne može uspjeti u zemlji bez kamena, nego se uporno tvrdilo kako mora bit u kamenu. Mi smo ga odlučili posaditi u zemlji koja nije obrađivana 20-ak godina. Bilo je to zapušteno zemljište na kojem je izniklo i dalo plodove kvalitetno smilje, govori nam Marija srušivši još jedan mit o smilju kako ono mora biti u kamenu. U radu, tijekom ova 4 i pol mjeseca, pomagali su joj muž i troje djece, a imala je i radnike pri sadnji i branju. Za pokus Marija je destilirala 20 kg smilja, od čega je nastalo 45 mililitara ulja za kućne potrebe. Do proljeća će se zemlja odmoriti i onda se nastavlja s radom. Nedavno je mr. sc. Miro Barbarić, dipl. ing. agr., na radionici "Smilje" kazao kako je "Hercegovačko smilje bogato diketonima koji u medicini služe za zacjeljivanje rana i kako posjeduje antihematodna svojstva te visoku razinu y-curcumene što se primjenjuje u saniranju ožiljaka. Vrijednost smilja je u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji iznimno velika i ako bude dobre strategije u radu, Hercegovinu bi ovo zlato i zaboravljeno blago moglo itekako ojačati u ekonomskom i drugom smislu.

vecernji.ba