Čoviću nagrada počasnog građanina općine Grude

Dragan Čović, počasni građanin

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Trgu hrvatskih branitelja u Grudama počela je svečana sjednica u grudskom kinu, na kojoj je predsjednik Općinskog vijeća Grude Zdravko Vranješ istaknuo kako je ova općina ispunila preko 90 posto planova.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj osvrnuo se na planove općinskog vodstva za naredno razdoblje te podsjetio na povijesne okolnosti.

- Povijest je odredila povlasticu općini Grude te je 18. studenoga ovdje osnovana Hrvatska zajednica Herceg Bosna - rekao je Grizelj. Podsjetio je da se Hrvati 18. studenoga prisjećaju i žrtve Vukovara i Škabrnje, a osvrnuo se i na protekle opće izbore u BiH istaknuvši potporu koju je Čović u Grudama dobio.

- Na prošlim općim izborima kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio je preko 90 posto glasova u Grudama i građani su na taj način pokazali što misle o Čoviću, stoga je na nas pala lagana zadaća dodjele ove nagrade danas - kazao je Grizelj.

Uime općina i gradova sa značajnom hrvatskom većinom u BiH prisutnima se obratio načelnik Čapljine Smiljan Vidić koji je kazao da se upravo u Grudama dogodio najvažniji datum za bosanskohercegovačke Hrvate, odnosno osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

- Kasnije se ispostavilo da tamo gdje nije bilo Herceg Bosne, Hrvati nisu ni opstali - rekao je čapljinski načelnik.

Odbor za dodjelu javnih priznanja u Grudama odlučio je da će se Ružici Šimić (1953.) posthumno dodijeliti nagrada.

Šimić je bila djelatnica grudskog Doma zdravlja gdje se istaknula humanim radom i odnosom prema ljudima u Domu zdravlja i Crvenom križu u Grudama, a u njezino ime nagradu je primila njezina sestra, časna sestra Nevenka Šimić.

U pozdravnom govoru nakon dodjele titule počasnog građanina, Čović je prisutnima čestitao Dan općine i Dan Herceg Bosne te rekao da svi mogu biti ponosni na grudske uspjehe.

- Neka nam bude na ponos da i u narednom vremenu od jedne male sredine u srcu Hercegovine izgrađujemo općinu koja može biti na ponos svima nama - rekao je Čović.

Istaknuo je kako se Grude mogu razvijati u općinu koju neće biti potrebno napuštati zbog egzistencijalnih problema. - Tamo gdje smo mi, živi se dobro i može se živjeti još bolje - izjavio je Čović te zahvalio svima koji su pokrenuli projekt uspostave Herceg Bosne.

večernji.ba