Čopor vukova raskomadao ovce u Grudama

Vukovi
Zbunjeni građani u Grudama, zadnjih dana mogu vidjeti uistinu neobične životinjske vrste, koje se nemaju baš običaj tako često pokazivati ljudima u ovim krajevima. Tako jedni govore da su vidjeli lasicu, drugi spominju vjeverice a s obzirom da su one za ljude ipak pitome životinje, najvažnije je spomenuti onu najopasniju zvijer koja se sve češće pojavljuje u hercegovačkim mjestima. Naime, nedavno je u Grudama, među ovce koje su u vlasništvu Mile Miloš, ušetao čopor vukova, a prema pričama očevidaca, životinjska krv bila je potpuno isisana.

Čopor biokovskih vukova, kako popularno nazivaju vukove koji nadziru Dalmaciju i ovaj dio Hercegovine, s ljudima je u dobrim odnosim, no domaće životinje im očigledno ne odgovaraju. Da vukova ima u Grudama, ali i šire, potvrdio nam je i predsjednik Lovačke udruge Malič Doni Mikulić, a s obzirom da su njima cilj najviše biljojedi, čovjek ih teško može susresti.

Prije par godina, u centru Gruda ubijen je vuk dok je prelazio cestu, što je tada bila atrakcija jer se životinja pojavila među kućama. Također je tih godina kada je najezda vukova bila intenzivna, u obiteljskoj kući poznatog grudskog lovca Tihomira Zucića, čopor vukova zadavio 14 ovaca.

Mnogi napominju da su vremena potpuno izmijenila svoj tijek. Nekad je bilo ovaca i koza, a manje vukova, dok je danas situacija obrnuta. Lakše je vidjeti čopor vukova, nego stado ovaca ili koza, zaključuju mnogi.

Ž.AN/Boboska.com