Građani daju prijedloge na Zakon o zaštiti obitelji

mama i beba, porodilje, dojenje, mame, seks, bebe, Vlada ZHŽ-a, porodiljna naknada, Vlada HNŽ, zakon o zaštiti obitelji, javna rasprava, porodiljna naknada, BIH, zaposlene majke, isprika, Vlada HNŽ, novčane naknade, majke, bebe, ruka, nasljedne bolesti
u Jablanici (za općine Jablanica, Prozor-Rama i Konjic), u Čapljini (za općine Čapljina, Stolac, Čitluk, Neum i Ravno) i u Mostaru.

- Prva javna rasprava održat će se u petak 27. siječnja u 11 sati, u dvorani za sastanke Općine Jablanica, u Ulici Pere Bilića 25, Jablanica. Obavijest o terminu i lokacijama održavanja javnih rasprava u Čapljini i Mostaru objavit će se, najmanje 7 dana prije zakazanog termina na web stranici Vlade HNŽ-a. Pozivamo sve zainteresirane da nazoče javnim raspravama o nacrtu Zakona o zaštiti obitelji s djecom i daju primjedbe i prijedloge na isti ili da svoje primjedbe i prijedloge na tekst nacrta Zakona dostave, na propisanom obrascu, elektroničkim putem - navodi se u obavijesti spomenutog Ministarstva. Krajnji rok za dostavu pisanih prijedloga je 16. ožujka 2017. godine. Inače, ovaj zakon je izazvao veliko zanimanje javnosti. Očekuje se kako će sve procedure biti obavljene do rujna te kako će obitelji s djecom u HNŽ-u konačno dobiti prava iz Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Županijske vlasti osigurale su više od pet milijuna maraka za ovu namjenu, a očekuje se kako će zakon biti i poboljšan nakon procesa javne rasprave.

- Tri mjeseca ostavljena su za proces javne rasprave i jako smo zainteresirani za ono što će nam sugerirati građani o ovoj temi. Nakon toga zakon se vraća na Vladu HNŽ-a te se upućuje u daljnju proceduru - rekli su u Vladi HNŽ-a.

Donošenje ovoga akta očekuje se već godinama. Ranije vlade nisu bile u mogućnosti osigurati sredstva za ovu namjenu. Vlada Nevenka Hercega odlučila je uložiti dodatne napore te od ove godine početi s primjenom zakona. Zakon posebno jamči prava rodiljama i ženama koje su na rodiljskom dopustu, a onima koji prekrše ta prava slijede kazne do 15.000 maraka. Do sada su reakcije na ovaj zakon i više nego pozitivne.