Gorio Park prirode Hutovo blato, dežuralo se cijelu noć

Gorio Park prirode Hutovo blato, dežuralo se cijelu noć

Ova informacija , kako saznaje "Dnevni avaz" potvrđena u Operativnom centru MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako nam je kazao šef Vatrogasne jedinice Čapljina, Mate Jurković gašenje ovog požara bilo je jako teško.

- S jedne strane smo morali djelovati preko vode, a s druge s brda. Gorjela je trava i nisko rastinje, odnosno, šaša. Nakon što smo uspjeli spriječiti širenje vatrene stihije i lokalizirati požar, na licu mjesta je jedna ekipa dežurala cijelu noć - kazao nam je Jurković.

Kako nam je potvrdio, područje koje je bilo zahvaćeno požarom već je jednom gorjelo, kada je vatrena stihija prije tri godine progutala ogromnu površinu Parka prirode.

Zanimljivo da direktor Parka prirode Hutovo blato, Nikola Zovko jutros nije imao informacija o ovom požaru. Kratko nam je kazao da je zauzet drugim obavezama te da će nam se javiti nakon što provjeri stanje na terenu.

Hutovo blato je jedinstvena evropska submediteranska močvara i smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica na području Evrope.

Prije nekoliko dana u okviru 3. WWF (Svjetski fond za zaštitu okoliša) konferencije "Parkovi Dinarskog luka" potpisana je Deklaracija, kojom su postavljeni temelji za osnivanje asocijacije "Parkovi Dinaridi", a među 60 zaštićenih područja, potpisnika ovog dokumenta je i Hutovo blato.