Glavna i Izborna skupština Matice hrvatske održat će se u Herceg Etno-selu Međugorje

...i domaćin tog skupa kazao da će se Skupština te najstarije hrvatske kulturne institucije, ipak, održati u kongresnoj dvorani Herceg Etno sela kod Međugorja. 

- Budući da se prvi put Glavna i Izborna skupština Matice hrvatske održava izvan granica Republike Hrvatske, zacijelo je to golemo priznaje domaćinu – Ogranku Matice hrvatske Čitluk i svim Matičinim ograncima u BiH. – rekao nam je Andrija Stojić.

U svezi s tim velikim i značajnim događajem održano je više pripremnih sastanaka čelnih ljudi MH s domaćinima i predstavnicima ostalih hercegovačkih Ogranaka MH, na kojima je potanko dogovoren četverodnevni program održavanja tog skupa i boravka zastupnika MH u čitlučkoj i ostalim hercegovačkim općinama.

Jučer nas je predsjednik čitlučkog Ogranka MH Andrija Stojić upoznao s konačnim programom boravka zastupnika i gostiju od 17. do 20. lipnja u Hercegovini. Za program se može reći da će biti vrlo bogat i sveobuhvatan jer će se zastupnici upoznati s kulturno-povijesnim znamenitostima i turističkim potencijalima Gruda, Ljubuškog, Čapljine, Stoca, Mostara, Čitluka, Širokog Brijega, Posušja i ostalih dijelova Hercegovine.

Za tu prigodu tiskat će se prigodni turistički prospekt s najvažnijim znamenitostima Hercegovine, a sva predavanja će biti objaviti u Zborniku radova.

 

Opsežan program

Četvrtak, 17. lipnja:

Tog dana u poslijepodnevnim satima zastupnici će se okupiti na graničnom prijelazu Vinjani Donji odakle će zajednički posjetiti Grude i Goricu, obići arheološko nalazište Šamatorije, staru i nove crkve sv. Stjepana Prvomučenika i Hrvatske franjevačke arheološke zbirke. Iste večeri dobrodošlicu će im prirediti članovi tamošnjeg Matičina ogranka i klapa Bratovština, a prisustvovat će i predavanju na temu: Krstionice i kasnoantičke crkve u Hercegovini. Nakon večere u  hotelu Kiwi u Ružićima, nastavit će put za Čitluk i Međugorje gdje će se smjestiti i prenoćiti.

Petak, 18. lipnja:

Drugog dana zastupnici će posjetiti Ljubuški, obići Franjevački samostan i prvu javnu muzejsku zbirku u BiH na Humcu, te nazočiti predavanju o Zdanjima antičke arhitekture u BiH. Potom će krenuti za Čapljinu gdje će posjetiti Mogorjelo u kojem se nalazi arheološki spomenik kulture iz rimskog doba Villa rustica te slušati predavanje na temu: Zdanja antičke arhitekture. Nakon ručka obići će PP POING d.o.o. na Hotnju, koje se bavi plantažnim uzgojem i preradom aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja i proizvodnjom eteričnih ulja. U poslijepodnevnim satima Matičari će krenuti za Stolac, obići nekropolu stećaka Radimlja i saslušati predavanje: Stećci, kulturno-povijesna baština BiH.

Nakon ručka, iz Stoca će krenuti prema Mostaru gdje će posjetiti samostan Hercegovačke franjevačke provincije u kojem će razgledati knjižnicu i Male kapelice u sklopu crkve Sv. Petra i Pavla, obići Stari most i u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače razgledati izložbu o radu Matice hrvatske Mostar te nastaviti put za Čitluk i Međugorje.


Subota, 19. lipnja: 

Trećeg dana, u subotu. 19. lipnja, u kongresnoj dvorani Herceg Etno sela kod Međugorja s početkom u 8,30 sati održat će se Glavna i Izborna skupština Matice hrvatske na kojoj će se analizirati ostvarenje programa rada MH u proteklom dvogodišnjem razdoblju, razmatrati razvojni programi Matice hrvatske i njezinih ogranaka u idućem razdoblju te obaviti predviđeni izbori.

Tom prilikom HP Mostar d.d. na svečan će način predstaviti prigodnu poštansku marku. Nakon ručka, zastupnici i gosti posjetit će Vinariju Čitluk gdje će imati kušati vino „Matica“, koje je posebno za tu prigodu proizvela Vinarija Čitluk.

Matičari će potom posjetiti svetište Kraljice Mira u Međugorju, gdje će ih primiti međugorski župnik fra Petra Vlašić, a prisustvovat će molitvi krunice i večernjoj svetoj misi.

Nedjelja, 20. lipnja:

Posljednjeg dana (20. lipnja) zastupnici Glavne skupštine MH će na putu prema Hrvatskoj posjetit će Franjevačku galeriju i muzej te Akademiju likovnih umjetnosti i u Širokom Brijegu i potanko se upoznati s radom tih kulturnih institucija. Potom će krenuti za Posušje gdje će obići stare i nove crkve i Franjevački muzej „U kući oca mojega“ te nazočiti predavanju „Izvorni tradicijski predmeti i njihova primjena“. Njihov boravak u Hercegovini završit će ručkom u posuškom restoranu Astotija gdje će se upriličiti ispraćaj i druženje na otvorenom uz bogat kulturno zabavni program i gastro ponudu hercegovačkih specijaliteta.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info