Gdje nestaju djeca u Hercegovini?!

Gdje nestaju djeca?". Naime, već nekoliko školskih godina situacija je takva da u osnovnim školama diljem ZHŽ-a imamo i dvostruko više djece nego u srednjim, te manje djece upiše srednju školu od onog broja koliko ih završi osnovnu. Za takvu situaciju odgovoran je čitav niz faktora, od prirodnog priraštaja, činjenice kako, doduše manji broj djece ne upiše srednju školu, do činjenice kako određeni broj djece srednju školu pohađa negdje drugdje. Prema tome, imamo situaciju da se "odljev mozgova" počinje događati mnogo prije fakulteta, odnosno pri upisu u srednju školu.

Velike razlike

Prema službenim podacima iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, u školskoj godini 2012./2013. u osnovne škole u Ljubuškom, Posušju, Grudama i Širokom Brijegu išlo je 9207 djece. I istoj školskoj godini u istim općinama u srednje škole išlo je 4376 djece. Prema tome, jasna je velika razlika u broju osnovnoškolaca i srednjoškolaca, što potvrđuje negativne trendove koji se događaju. Ukoliko gledamo po općinama, u općini Ljubuški osnovnu školu pohađalo je 2418 učenika, a srednju 1110. U općini Posušje u osnovnu školu išlo je 2092, a u srednju 1009 učenika. Razlika je uočljiva i u Grudama - osnovna škola 1679, srednja škola 647, te u Širokom Brijegu - osnovna škola 3018, srednja škola 1610 učenika. Jasno je kako nijedna od navedenih općina ni izbliza nema približan broj djece upisane u osnovnu i srednju školu, što su ipak itekako zabrinjavajući trendovi koje bi pod hitno trebalo mijenjati.

Situacija u HNŽ-u

Zbog ilustracije navest ćemo kakva je situacija u istoj školskoj godini bila u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Na području Grada Mostara, u osnovnu školu upisano je bilo 930 učenika, a u srednju 2055, a razlika za Mostar je i očekivana jer brojna djeca iz Hercegovine odlučuju se upisati u srednju školu u ovom gradu. Nadalje, u Konjicu je bilo više upisane djece u srednje nego osnovne škole (osnovna 207, srednja 364), a slična je situacija bila i u Jablanici (osnovna škola 75, srednja škola 108). U Prozor/Rami u osnovnu školu upisala su se 134 učenika, a u srednju njih 135. Nešto veći broj osnovnoškolaca u odnosu na srednjoškolce zabilježen je u općinama Čapljina, Neum i Čitluk. Iz svega navedenog vidljiva je velika razlika između dvije hercegovačke županije i dok diljem ZHŽ-a postoji uvjerljivo veći broj osnovnoškolaca, u HNŽ-u je ipak situacija po ovom pitanju ravnomjernija.

Dnevni list