Fra Stanko Ćosić, fra Mario Ostojić i fra Josip Serđo Ćavar zaređeni za đakone

Ređenje je bilo pod večernjom svetom misom u 18 sati, u crkvi svv. Petra i Pavla u Mostaru. U koncelebraciji s Biskupom bili su gen. vikar don Željko Majić, provincijal fra Ivan Sesar te još 34 svećenika.

Za đakone su zaređeni:

Fra Stanko Ćosić (1984.) iz Hrvatske kat. misije u Zürichu, podrijetlom iz Buhova
Fra Mario Ostojić (1986.) iz župe sv. Jakova apostola st., Međugorje
Fra Josip Serđo Ćavar (1986.) iz župe sv. Jakova apostola st., Međugorje

Kandidati su prošle godine položili doživotne zavjete u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, a ove godine su diplomirali na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, te su ispunili i ostale uvjete kanonskim pravom predviđene za primanje svetog reda đakonata.

Misno slavlje započelo je svečanim ophodom. Nakon pjevanja Evanđelja, prozvani su kandidati za sveti red, a oni su odgovorili: Evo me! Zatim je slijedilo njihovo predstavljanje čitanjem kratkih životopisa. Nakon predstavljanja ređenicima i nazočnima homiliju je uputio biskup Ratko.

Između ostaloga rekao je: „Od trenutka kada je Isus počeo javno propovijedati i djelovati u Palestini, a ponekad i izvan Palestine, u njegovim su nastupima uočljiva tri božanska poziva ljudima: poziv na život, na vjeru i na službu...

Bog vas je pozvao iz raznih mjesta. Pozvani ste da imadnete Isusova života u sebi u preobilju, da prakticirate vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga svakoga trenutka, da izvršite službu, danas đakonsku, koju vam Crkva povjeri. I da idete kamo vas odrede vaši poglavari. Bilo vam sa srećom i blagoslovom Božjim!"

Uslijedili su zatim upiti ređenicima, pjevanje litanija Svih Svetih, koje su đakoni molili u stavu prostracije na podu, a svi ostali na koljenima, blagoslovna molitva i polaganje ruku. Nakon obreda ređenja, novim đakonima u oblačenju đakonskih odora - dalmatika - pomogli su njihovi župnici. Zatim su primili evanđelistar - knjigu Evanđelja. Odmah potom pristupili su oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu. Na kraju misnog slavlja novoređenicima je čestitku uputio i provincijal fra Ivan Sesar, zahvalivši Bogu na daru novih đakona, a njima na spremnosti i odazivu. Čestitao je i njihovim roditeljima te ih pozvao da ne prestanu s molitvama za svoje sinove, a sve nazočne je pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja.

U liturgijskoj asistenciji bili su bogoslovi naše provincije, a ceremonijeri su bili fra Stipan Klarić i don Tomislav Ljuban. Misno slavlje lijepim pjevanjem uveličao je župni zbor pod vodstvom s. Slavice Filipović. Nakon svečanog euharistijskog slavlja, druženje se preselilo u samostansku dvoranu uz zakusku s rodbinom i prijateljima.

Mirijam / Franjevci.info