Fra Martina na sud doveli župljani

Na glavnoj raspravi obranu je najprije iznio svjedok Milenko Blažević iz Slipčića, član Crkvenog odbora župe Ploče-Tepčići. On je kazivao kako je fra Martin doveden u župu:

Iz trećeg puta

- Bio sam 1999. godine član Crkvenog odbora izabran od svih sela naše župe. Nas četvorica dobili smo od naroda zadatak da stupimo u kontakt s više svećenika, ne samo s fra Martinom. Naime, tada nas je napustio bivši svećenik. Isključivo smo tražili franjevca, jer su i prije franjevci bili na župi. Išli smo nekoliko puta u Veljake gdje je fra Martin bio na službi.

Prvi put ga nismo našli. Drugi put smo porazgovarali s fra Martin o tome je li voljan doći na župu. Tada se nije izjasnio. Tek treći put kad smo otišli, fra Martin je obećao da će doći na Cvjetnu nedjelju 1999. godine. Tako je i bilo. Dolazak fra Martina na Tepčiće bio je doživljaj za župu. Crkva je bila dupke puna, a stotinjak ljudi ostalo je i vani.

Fra Martina je dočekao kompletan Crkveni odbor i uveo ga u župnu kuću. Od Cvjetnice 1999. fra Martin živi u župnoj kući i drži misu u crkvi na Tepčićima.

Fra Ante Šaravanja, svećenik iz Gruda, potvrdio je dolazak izaslanstva župe Ploče-Tepčići po fra Martina u Veljake, budući da su tamo zajedno službovali i naglasio:

- Po crkvenom pravu, jednom svećenik je zauvijek svećenik, objašnjavajući time sadašnji status fra Martinov. Potvrdio je riječi svjedoka Blaževića kako je fra Martin otišao na župu u Tepčiće na zamolbu i dragovoljno.

- Bit problema je dekretu iz 1975. godine “Romanis pontificibus”, po kojemu su fratri morali izići iz svojih kuća. Uprava hercegovačke franjevačke provincije je pod prisilom potpisala taj dokument budući da im je prijetila zabrana primanja novaka. No, ovo je crkveni spor i čudi me što se državni organi miješaju u ovo. Koliko sam upoznat, po Ustavu, država se ne bi trebala upletati u crkvene sporove - naglasio je fra Ante Šaravanja.

Nakon izlaganja dvojice svjedoka obrane, tužiteljica Štefica Lakičević je zatražila izmjenu optužnog akta. Sutkinja Ognjenka Škoro dala je kratku stanku kako bi se o izmjeni optužnice očitovala obrana. Obrana je zatim zatražila prekid suđenja. Suđenje se nastavlja 23. travnja.

slobodna dalmacija