FOTO  Održan skup planinara na Blidinju

Putem prema vrhu Pločno upoznali smo planinarska društva iz Viteza, Žepča, Kiseljaka, Posušja, Orašja, Splita, Kaštela, Županje, Samobora, pojedina planinarska društva iz Republike Srpske ali i jednu obitelj koja je došla ravno iz Švicarske kako bi prisustvovala kampiranju i planinarenju po obroncima Čvrsnice, te mnoge druge.

 

Dolazak i postavljenje šatora

Iako je dolazak bio zakazan za petak mnoge grupe su došle i po pet dana ranije i dočekivale ostale koji su većinom došli u petak. Tu večer pred mnogobrojnim šatorima napravilo se ognjište te zapalila logorska vatrana kojoj su se pekle kobasice koje je donijelo planinarsko društvo iz Splita. 

 

 

U subotu, već oko 5 sati, pojedina su društva krenula prema vrhovima. Naime uspon je bio organiziran na dva vrha Čvrsnice (Pločno i Veliki Vilinac), te na vrh Vrana. Naša grupa je krenula prema vrhu Pločno kao i većina oko sedam sati. Sunce i visoka temperatura bez imalo vjetra dosta su otežavali uspon. Prvi dio uspona nije bio nimalo lak. Odmah iznad Boričevca visoka strmina naslućivala je da uspon neće biti lagan. Poslije toga strmog uspona slijedio je nešto lakši teren koji su mnogi bez problema prošli. Putem smo sreli mnoštvo ljudi, a od njih bi posebno izdvojio grupu iz Županje koja nam je pomogla kremom da se zaštitimo od sunčevih zraka.

Ekipa iz Županje koja nam je dosta pomogla

U nadi da će zapuhati vjetar nastavili smo dalje. Kako vjetar nije pomogao, uspon je bivao sve teži, posebno kad se došlo do zadnje dvije strmine. Pogled prema vrhu nije bio nimalo ugodan,
budući da nas je čekao tek sada najteži dio.

Uspon prije samoga vrha

Iako dosta teško nakon četiri i pol sata smo stigli do vrha. Gore smo dobili informaciju kako su dvojica planinara, koji se aktivno bave planinarenjem, uspjeli savladati put za dva sata i petnaest minuta. Na vrhu okrijepa, uz asistenciju Oružanih Snaga BiH kojima ovim putem zahvaljujemo. Nakon odmora i slikanja na krovu Hercegovine, većina se vratila istim putem.

Planinari iz Šibenika

Pogled s vrha Čvrsnice

Naša ekipa ipak je bila preiscrpljena pa smo okrenuli prema Barama, pješačeći nekih 10-ak kilometara dok po nas nije stiglo auto. Mnoge je pri povratku uhvatio veliki pljusak što je otežalo situaciju ionako iscrpljenim planinarima.

Obiteljski ručak na putu prema Barama

Organizatori HPD Pločno iz Posušja

Sveta misa u Masnoj Luci

Odlazak planinara iz Masne Luke svojim domovima

Za sve planinare u kampu je bio pripremljen grah, a uvečer uz veliku logorsku vatru peklo se meso sa roštilja. U nedjelju je u Masnoj Luci održana misa pred prepunom crkvom. Misno slavlje uveličao je crkveni zbor iz Turčinovića. Po završetku mise mnogi su krenuli spremati svoje šatore čime je završen ovogodišnji skup planinara na Blidinju.

Tekst i fotografije: Ante Matijević/www.blidinje.net