Epidemija prijeti Vrgorcu, Pločama i Hercegovini: Svinje na vodocrpilištu!

epidemija, Vrgorac, iskrice, Hercegovina, Frano Vukoja
Nastamba improvizirana od svih vrsta otpada dom je za nekoliko desetaka svinja. Mještani Dusine već duže vrijeme upozoravaju nadležne institucije na ozbiljnost situacije, prenosi dalmacijanews.

Situacija dramatična

"Situacija je zaista ozbiljna, ovo je jedno od najvećih izvorišta vode u vrgorskom kraju, a prijeti mu stalna mogućnost kontaminacije. Ne shvatljiva je nezainteresiranost nadležnih institucija koje bi trebale voditi brigu o prevenciji i zaštiti javnog zdravlja.

Ovo je visoko porozno zemljište te bi svaka ovakva aktivnost trebala biti zabranjena u širokom radijusu od mjesta crpljenja vode. Ukoliko se hitno ne poduzme nešto, prije ili poslije, fekalije s ove farme završit će u vodi koja je namijenjena stanovništvu, a onda će biti kasno za bilo kakvu akciju", stoji u priopćenju koje smo dobili od Mjesnog odbora Dusina o ovom problemu.
Vlasnika Kalajžića nismo zatekli

Prilikom obilaska lokaliteta crpilišta i farme nismo zatekli vlasnika farme Milana Kalajžića za kojeg nam mještani kažu kako živi na relaciji Ploče - Dusina. Međutim, mještani u nas pozvali da u obližnjem polju, među voćkama, posjetimo nastambe u kojima su smještene svinje istog vlasnika.

Prizor koji smo zatekli zaista je otužan, u improviziranim nastambama, koje nisu dostatne ni da se životinja okrene, pod vedrim nebom zatvorene su izgladnjele i promrzle životinje. Mještani, koji su se zaustavljali pored nas na povratku iz polja, pokazuju nam na nekoliko praznih nastambi. Kažu kako su životinje najvjerojatnije pobjegle zbog gladi kroz žičanu ogradu. Ističu kako to nije problem sada, kada je polje pusto, ali na proljeće kada dozrijevaju jagode i povrće, pribojavaju se velikih šteta na svojim njivama.
Veterinarska inspekcija odbija izaći na teren

Komunalni redari, koje smo kontaktirali za pojašnjenje ovog slučaja, kažu kako su do sada uputili tri predstavke nadležnoj veterinarskoj inspekciji, ali veterinarska inspekcija niti na jednu nije odgovorila, a kamoli izašla na teren.

Stanovnici Dusine kažu kako će se nadležne inspekcije najvjerojatnije pojaviti kada dođe do zagađenja vodoopskrbnog sustava, a onda će, kako kažu, postavljati pitanja kako je do toga moglo doći.

Tekst i foto: ŽELJKO PRIMORAC