Drugo polugodište u školama ZHŽ-a neće početi!

U iščekivanju su i roditelji i djeca koji će, kako stvari stoje, najviše ispaštati. Naime, štrajk je sve izvjesniji, budući da dogovori o spornim pitanjima Vlade ZHŽ-a i Sindikata ne uspijevaju.

Podsjećamo, najavi o općem štrajku presudile su Vladine mjere štednje, a unatoč činjenici da je blagajna u županiji gotovo prazna, sindikat ne odustaje od svojih zahtjeva. Traži kolektivni ugovor čime bi prosvjetni djelatnici uživali pravo na povišena primanja uz odbijanje potpisa na bilo kakvom novom sporazumu s Vladom. Vlada upravo ta primanja reže, jer izbora nema.

Nema dogovora

U izjavi za medije, županijska ministrica obrazovanja Helena Lončar ističe kako postoje odredbe kolektivnog ugovora koje su jednostavno takve da ih je nemoguće ispoštivati s obzirom na visinu toplog obroka koji je 12 maraka.
"On se odavno ne isplaćuje u tom iznosu nego se ta razlika isplaćivanog i onog definiranog koji je definiran kolektivnim ugovorom pokrivala upravo sporazumom", kazala je Lončar te poručila sindikatima:
"Nije u interesu da se ritam života mladih ljudi remeti ovakvom situacijom".
Međutim, u sindikatu smatraju da su rezovi pljačka proračunskih korisnika.
"Mi štedimo od 2008. godine i do sada smo u sindikatu uštedjeli više od 6 milijuna maraka odričući se naših prava iz kolektivnog ugovora da bi Vlada na sve te uštede uvela dodatne mjere štednje. Ja ih nikako tako ne mogu nazvati, ako su one toliko visoke od 15 do 20 posto", kazao je Nevenko Grbavac, predsjednik Sindikata osnovnih škola ZHŽ-a.
Kao rezultat neuspjelih pregovora u svim osnovnim i srednjim školama, posao će u drugom polugodištu obavljati tek domari, računovođe i tajništvo, usprkos nastojanjima Ministarstva obrazovanja da se nastava odvija za prve i osme razrede osnovnih škola i završne razrede srednjih škola. A kako doznajemo, u sve bi se mogao uključiti i sud.
"Oni su već angažirali odvjetnički tim. Dobivam informacije kako je kod ministrice svaki dan županijska pravobraniteljica na konzultacijama kako bi naš štrajk proglasili nezakonitim. A ne razmišljaju o tome kako isplatiti topli obrok i regres koji još nisu isplaćeni. Međutim, posve je jasno tko je u pravu. Za obranu svojih interesa i mi smo angažirali odvjetnika", ističe Grbavac.

Rastrošnost Vlade

Ukupan iznos koji Vlada želi uštedjeti je blizu 2,8 milijuna maraka od čega je približno 1,2 milijuna na toplom obroku, 1,1 milijun maraka na regresu i ostatak na prijevozu.
To je, ukupno gledano, malih 3,6 posto ukupnog proračuna, pa iz Sindikata zamjeraju Vladi što nije mogla kroz uštede po ministarstvima uštedjeti ovaj iznos.
Nevenko Grbavac kaže kako im je i prošle godine obećano da će Vlada i ministri štedjeti, ali to se nije dogodilo, već se dogodila rastrošnost novca u svakom pogledu.
Sindikat policije za sada šuti i ne bori se za prava svojih članova, kao sindikati osnovnih i srednjih škola. Bili su na jednom od prvih sastanaka svih sindikata, no, kasnije se nisu pojavljivali kako bi iznijeli svoj stav i stav oko 440 zaposlenika.

Mirela Tučić | dnevni-list.ba