Dani hercegovačkog meda: 'Prva stepenica na putu ka stvaranju prepoznatljivog i profitabilnog proizvoda'

hercegovački med

Hercegovački pčelari okupili su se u subotu u Mostaru na stručno-edukativnom skupu "Peti dani hercegovačkog meda".

Organizator "Petih dana hercegovačkog meda" je Udruga pčelara "Matica" Mostar u suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Savezom pčelara Hercegovačko-neretvanske županije i Savezom pčelara FBiH, a svečano otvaranje je upriličio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u HNŽ-u Donko Jović.

hercegovački med

Ovom prilikom, ministar Jović je podsjetio da je HNŽ krenula u izradu strategije županijskoga ruralnoga razvoja.

"Naglasak u izradi te strategije bit će uvezivanje poljoprivrede i turizma", istaknuo je ministar Jović te poručio da bi bilo šteta ne iskoristiti dosadašnje postignute rezultate u oblasti pčelarstva, dobivanje certifikata hercegovačkoga meda i stvaranje već prepoznatljivoga brenda, i iskoristiti to u turističke svrhe.

Predsjednik Udruge pčelara „Matica“ Mostar Boras Kvesić pojasnio je da je hercegovački med 2014. godine dobio certifikat sa zaštićenim imenom podrijetla, prenosi Fena.

"Bio je to višegodišnji zajednički projekt Udruge pčelara neposrednih proizvođača 'Matica' iz Mostara i Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji je rezultirao i dobivanjem rješenja i certifikata Instituta za intelektualno vlasništvo BiH kojim su autohtonom hercegovačkom medu priznati ime, oznaka zemljopisnog podrijetla i posebna kvaliteta", podsjetio je Kvesić.

Također, 2018. godine godine hercegovački med je upisan u svjetski registar oznaka podrijetla WIPO u Ženevi pod brojem 1100.

Pod oznakom zaštičenog podrijetla nalazi se med od kadulje, drače i vriska te cvjetni med, mješani med i med planinske livade.

Dekan Agronomsko-prehrambeno tehnološkoga fakulteta mostarskoga sveučilišta Ivan Ostojić istaknuo je kako dobivena zaštita zasigurno nije konačni cilj, nego samo prva stepenica na putu ka stvaranju prepoznatljivog i profitabilnog proizvoda.

"Dobivanje pravne zaštite zemljopisnog podrijetla, tradicije i tipičnosti hercegovačkoga meda koja je sadržana u tom certifikatu je bez sumnje naš uspjeh, ali slijedi još posla jer ta zaštita nije konačni cilj nego prekretnica ka stvaranju prepoznatljivog i profitabilnoga proizvoda", kazao je Ostojić i pozvao na stvaranje kako branda hercegovačkoga meda tako i same regije Hercegovine.

"Uz otvaranje labaratorija za analizu meda u našem je planu i dalje usavršavanje djelatnika u ovoj oblasti koja će moći pružiti sve potrebne usluge pčelarima ali i studentima", poručio je dekan Ostojić.

Stručna predavanja održali su Josip Križ o temi „Uzgoj i odabiranje matica pčela“, doc. dr. sc. Goran Mirjanić „Proljetni radovi na pčelinjaku“ i prof. dr. sc Dragan Bubalo „Osvrt na ocjenjivanje meda“.