Crne statistike o bijeloj kugi u HBŽ

Spomenuti podatci su poražavajući i jasno ukazuju na činjenicu koliko je bijela kuga uzela maha, kazala je to u emisiji „U dnevnom zrcalu“  Radija Tomislavgrad ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo  dr. Dijana Mamić.    

Dr. Mamić je također dodala da su zabrinjavajući  podatci koji ukazuju i na porast malignih oboljenja  u ovoj Županiji. Tako je primjerice od ukupnog broj umrlih u 2008. kod 14 % preminulih  uzrok smrti bio neki oblik karcinoma, dok je prošle godine taj postotak porastao na 20.  Također u prošloj godini statistika bilježi 131 novooboljelu osobu od malignih bolesti,  a 151 osoba je od te bolesti preminula.

Prema podatcima prezentiranim u Epidemiološkom vjesniku kod muške populacije najučestaliji su: karcinom pluća i probavnih organa, dok žene najčešće obolijevaju od karcinom dojke.        

Među zaraznim bolestima  najčešće su upale pluća, viroze i crijevne infekcije, a potom dolazi bruceloza. U spomenutom periodu u HBŽ nije registrirana ni jedna HIV pozitivna osoba.  

Kad je pak riječ o hepatitisu, zabilježena su dva slučaja hepatitisa C i jedan hepatitisa B.

Prema riječima dr. Dijane Mamić, za razliku od spomenutih podataka, ohrabruje onaj koji se odnosi na procijepljenost djece koja iznosi čak 97%, što ovu Županiju stavlja  na prvo mjesto u Federaciji kad je u pitanju obvezna imunizacija djece.

(Radio Tomislavgrad)