FOTO  U Viru kod Posušja zapljena 2.246 stabljika indijske konoplje

indijska konoplja

S ciljem spriječavanja neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH, policijske uprave Posušje došli su do operativnih saznanja da se na području pod nadzorom naprijed navedene PU nalazi veći nasad indijske konoplje (lat. sativa canabis).

Sukladno prikupljenim operativnim podacima na terenu u mjesecu lipnju zavedena je operativna akcija. Sukladno sačinjenom planu od strane policijskih službenika PU Posušje poduzet je niz taktičko operativnih mjera i radnji u cilju pronalaska lokaliteta, opservacije i praćenja nasada indijske konoplje. U utorak, 26. lipnja 2018. godine, oko 10:40 sati na lokalitetu šireg područja mjesta Vir pod nazivom Vučuri, općina Posušje, u nasad indijske konoplje pristupila je nepoznata muška osoba koja je vršila zalijevanje nasada.

Brzom reakcijom policijskih službenika PU Posušje isti je lišen slobode i utvrđeno je da se radi o osobi I.M. rođenoj 1972. godine. Izvršenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da postoji i drugi sudionik u izvršenju kaznenog djela iz članka 238. Kaznenog zakona FBiH, a radi se o osobi V.M. rođenoj 1974. godine.

Policijski službenici PU Posušje su ishodili naredbu za pretragu obiteljskih kuća i pratećih objekata koje koriste naprijed navedeni. Izvršenom pretragom obiteljskih kuća, nasada i rasadnika pronađeno je 2.246 stabljika koje svojim izgledom i ostalim svojstvima asociraju na stabljike indijske konoplje veličine od 5 do 130 cm.

Pretragom obiteljskih kuća i pratećih objekata koje su koristili I.M. i V.M. pronađeno je cca. 3.500 grama brutto težine suhe biljne tvari koja svojim izgledom i osobinama asocira na opojnu drogu tipa marihuane te spremnik za streljivo od automatske puške s 29 komada streljiva cal.7,62 mm.

Osumnjičeni I.M. je nakon izvršene kriminalističke obrade u potpunosti priznao izvršenje kaznenog djela iz članka 238. Kaznenog zakona FBiH i kaznenog djela iz članka 371. stavak (1) Kaznenog zakona FBiH. Drugoosumnjičeni V.M. trenutno nije dostupan i za istim se poduzimaju potražne mjere i radnje s ciljem vršenja kriminalističke obrade na navedene okolnosti.

O svim poduzetim mjerama i radnjama blagovremeno je izvješćivano Županijsko tužiteljstvo ŽZH u Širokom Brijegu, a po završetku kriminalističke obrade protiv navedenih osoba biti će dostavljeno izvješće o počinjenim kaznenim djelima, priopćeno je iz MUP-a ŽZH.