Specijalci u Hercegovini helikopterom čekali trgovce s drogom

poplave, Hrvatska, helikopter, pomoć, Hrvatska, BIH, poplave, zmija, Hvar, helikopter, Policijski dužnosnici, helikopter, Hercegovina, HGSS, spašavanje, paklenica, HGSS Mostar, HGSS, Čvrsnica

... za pripadnost organiziranoj kriminalnoj skupini koja se navila međunarodnim krijumčarenjem droge, a koja je razbijena u akciji kodnog naziva "Šetač 2".

Uočili auto

Zaposlenik MUP-a RS-a Predrag Vatreš, koji je u vrijeme izvođenja akcije "Šetač 2" bio pomoćnik zapovjednika specijalne policije, u sudnici je ispričao kako su specijalci dobili naredbu da 21. na 22. siječnja prošle godine dođu u Bileću kako bi radili na dokumentiranju aktivnosti kriminalne skupine koja se bavila krijumčarenjem droge.

Vatreš navodi da su specijalci bili raspoređeni na mjesta kuda su osumnjičeni trebali naići, poput lokacije Hadžibegovo brdo iznad Bileće, te da je u aktivnostima korišten i helikopter gazela.
Svjedok se prisjetio da je tada uočen "Mitsubishi Pajero" koji je pripadao Perućici, ali je istaknuo da optuženog nije vidio, već samo njegov terenac, piše Dnevni list.

Načelnik Jedinice za operativnu i taktičku potporu MUP-a RS-a Jovo Marković u sudnici je naveo kako su pripadnici njegove jedinice bili angažirani u akciji "Šetač 2" i provodili tajna praćenja, prismotru i snimanje telekomunikacija te da su u tim aktivnostima bili uključeni istražitelji s kodnim imenima.

Pripadnik PP Foča Srđan Drakul je tijekom svjedočenja kazao da je 6. veljače prošle godine u fočanskoj Njegoševoj ulici kontrolirao promet te tom prilikom zaustavio Mercedes ML koji je vozio Svetozar Perućica.

Drakulovi kolege iz Istočnog Sarajeva, Ljubiša Elez i Armin Imamović, su, kako su rekli u sudnici, 11. travnja u mjestu Krupac pokušali zaustaviti Škodu Oktaviju, ali se vozač oglušio na njihovu naredbu, povećao brzinu i odvezao se u pravcu naselja Kula u Istočnom Sarajevu.

Oba svjedoka su pojasnila da su vozača Škode pokušali sustići, ali su ga izgubili u gustom prometu te da su provjerom registracija ustanovili da je vlasnik vozila izvjesni Jeftović s Pala.

Krijumčarenje skunka

Podsjetimo, pored Perućice na optuženičkoj klupi još Neđeljko Kuljić, Marko Govedarica, Marko Dunđer, Saša, Milenko i Siniša Kuljić, Bojan Puhalo, Miloš Govedarica, Vuk Vujović, Davor Miličević, Zoran Bandur, Jozo Rašić i Srećko Trifković.

U optužnici je navedeno da su Perućica i Neđeljko Kuljić u cilju pribavljanja imovinske koristi organizirali i rukovodili skupinom koja je zajedničkim djelovanjem pripadnika na području BiH, Crne Gore i Hrvatske od studenog 2013. do početka lipnja prošle godine vršila krijumčarenje veće količine skunka, saznaje Dnevni list.

Ostali optuženi su postali pripadnici skupine s jasnim ulogama u izvršenju djela, na način da su prilikom prijevoza promatrali put, nudili drogu na prodaju i sudjelovali u njezinu daljem prebacivanju.
U okviru istrage u ovom predmetu, u tri navrata je otkriveno i zaplijenjeno više od 110 kilograma skunka čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže više stotina tisuća maraka

izvor: /HMS/