Podignuta optužnica za ratni zločin na području Mostara

sasa savinovic
Optuženi se tereti da je od svibnja do kraja 1993. godine, kada se odvijao rasprostranjen i sistematičan napad jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na bošnjačko civilno stanovništvo Mostara, kao pripadnik ATG "Kažnjenička bojna - Benko Penavić", vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj, vjerskoj i etničkoj osnovi, i to sudjelovanjem u teškom oduzimanju fizičke slobode, ubojstvima i prisilnim preseljenjima.

Prema navodima optužnice, optuženi je zajedno sa još tri pripadnika HVO-a, odveo iz stana i izvršio ubojstvo četiri civila bošnjačke nacionalnost, među kojima se nalazila i beba. Njihova tijela su proneđena na području Bijelog Brijega.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je u mjesecu kolovozu 1993. godine, zajedno sa još dva pripadnika HVO-a, izvršio protjerivanje tročlane obitelji bošnjačke nacionalnosti u istočni dio grada Mostara pod kontrolom AR BiH, na način da ih je odvezao do linije razgraničenja, te zatim pucanjem iz automatskog naoružanja u zrak i oko navedenih osoba naredio istima da pređu na istočnu stranu grada Mostara, što su u strahu za svoj život i učinili.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke a) i d), sve u vezi sa članom 180 stav 1. i članom 29. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.