NESAVJESNI GRAĐANI: Mostarci rekordni potrošači vode

Opskrba vodom u gradu je zasad uredna, no zbog nesavjesnih građana i prekomjerne potrošnje nije isključena  redukcija vode. 

Iz mostarskog Vodovoda pozivaju stanovnike na racionalniju potrošnju vode kako ne bi bili primorani uvesti mjere redukcije vode.

Na studencu rade tri crpke

Direktor JP Vodovod Mile Puljić je kazao kako do redukcije, u pravom smislu te riječi, ne bi trebalo doći, ali s obzirom na rekordu potrošnju vode, ništa nije isključeno.
- Razumijemo da su ove vrućine zaista nesnošljive i da je ljudima potrebno više vode da se rashlade, međutim, došlo je do tolikog povećanja potrošnje vode da jednostavno jedva uspijevamo izlaziti na kraj s tolikom potrošnjom vode, kazao je Puljić. Potrošnja je tolika da je kapacitet Radobolje sve siromašniji, a na Studencu čak rade tri crpke, koje troše ogromne količine električne energije.

- Korištenje triju crpki na Studencu je dosta skupo s obzirom da se pritom troši mnogo električne energije. Do sada je radila samo jedna crpka, no iz razloga što samo s jednom nismo mogli izići na kraj, pokrenuli smo još dvije. Potrošnja energije je ogromna. Nadamo se, ipak, da neće biti potrebe za većim redukcijama, kazao je Puljić, dodavši kako radnici ovog poduzeća svakodnevno prate stanje na terenu kako ne bi došlo do većih problema s vodoopskrbom.

- Zna se dogoditi da u pojedinim stambenim objektima veće katnosti može doći do opadanja tlaka vode pa pritisak vode bude slabiji, ističe Puljić, te se nada da će ostati na tome. Međutim, ukoliko se nastavi ova razina potrošnje vode u iduće vrijeme, kako je naglasio, unatoč silnim naporima opskrba vodom neće moći zadovoljiti potrebe svih građana.

Prigradska naselja zadaju probleme

Kada su u pitanju prigradska područja, Puljić je kazao da u istim do povremenih prekida u opskrbi vodom mora doći ponajprije jer su to mjesta gdje se voda pretjerano troši zbog zalijevanja poljoprivrednih dobara i zelenila.

Uzrok problema je, kako naglašava, uglavnom nemar, nekultura i nekorektan odnos prema susjedima, jer unatoč silnim upozorenjima i apelima koje JP Vodovod svake godine šalje preko medija, u nižim zonama se voda doslovce prosipa.
- Najveći je problem što se u nižim zonama prigradskih naselja polijevaju zelene površine, agrar tako da jednostavno zbog tehničkih mogućnosti više zone u tim naseljima ne mogu dobiti dovoljnu količinu vode, kazao je Puljić.

Osim toga, vodovodna mreža tih dijelova grada je stari problem budući da ista u ovim područjima nije prilagođena broju objekata, tako da se problem vodoopskrbe ovih prigradski naselja može dugoročno riješiti proširenjem mreže, što je, nažalost, za financijske prilike ovoga grada trenutačno preskupa investicija.

Piše: Almedina Bečić / Dnevni list