Nepopravljivi lopov i dalje 'hara' Mostarom i Hercegovinom

dadic
Tužiteljica Vesna Pranjić mostarskim medijima je navela kako nije bilo dovoljno kvalitetnih dokaza, koji bi tužiteljstvu pomogli da izrekne odgovarajuću sankciju prema počinitelju za kojega se veže serija pljački po Mostaru, ali i Hercegovini. Naime, Mario Dadić (33) iz Bugojina sa adresom stanovanja u Mostaru već je prozvan bugojanskim Pink Pantherom jer je već duži period po Hercegovini vrši pljačke stanova i kuća.

"Osvrnemo li se na pozdravnu riječ glavnog županijskog tužitelja od 13.10.2016. godine gdje stoji da proces integriranja u EU otvara potpuno novo poglavlje za građane BiH i njene institucije te da se pred Ž/K Tužiteljstvo ostavlja obveza još energičnijeg napora za promoviranje efikasnosti, djelotvornosti, etičnosti i profesionalizma, kao u radu samog Tužiteljstva tako i u odnosima sa pravosudnim i sigurnosnim sektorom i samim građanima, ovim slučajem puštanja na slobodu okorjelog i registriranog kriminalca možemo posvjedočiti upravo svemu rečenom te poručujem građanima: "Mirno spavajte u svojim domovima - efikasnost, djelotvornost, etičnost i profesionalizam su na djelu" izjavio je za portal Vecernjak.net Draženko Lovrić.

''Marijo Dadić je na slobodi, a mi nemamo mira u vlastitoj kući'', nadodao je Lovrić iz Mostara, kojeg je Dadić protekli vikend opljačkao.

''Svakoga od nas ovo čeka, on je nenormalan kriminalac, a nije normalno ovo što radi tužiteljstvo. Ne smijem svoju djecu pustiti u školu, niti ih pustiti da sami idu spavati u sobu jer se plaše. Svaki dan me pitaju 'tata je li lopov u zatvoru'. Djeca su doživjela veliki šok'', kaže Lovrić, kojem je Dadić upao u stan u sred bijela dana oko 13 sati, te ukrao oko 2.000 KM.

Draženko Lovrić koji je i sam ranije radio u policiji, bez problema je locirao kriminalca, te tragove proslijedio policiji koja ga je uhitila.

''Policija je profesionalno odradila svoj posao. Policija nas ne može sama obraniti od svakidašnje otimačine i pljački. U to sam se sada i sam uvjerio, što samo po sebi govori da u sustavu nešto ne funkcionira. Ovo što se radi nije normalno, tužiteljica je odmah pustila kriminalca na cestu'', kaže Lovrić.

''Imam pravo kao građanin, tražit ću službeno od tužiteljice da mi da obrazloženje zašto je kriminalca pustila na cestu, te ga nije ni saslušala'', kaže Lovrić.

''Kada se prikupe dovoljno jaki dokazi protiv osumnjičenog, tada će se i ići prema tužiteljstvu, a nadam se da će tada biti izrečena i adekvatna sankcija. Ne želim ići u postupak gdje nema dovoljno jakih i čvrstih dokaza, pa da na kraju ne ispadne ništa. Kada budu dokazi na našoj strani, kako bismo osumnjičenika mogli poslati na duži period tamo gdje pripada, onda ćemo voditi postupak. U svemu ovome je bitan krajnji ishod cijelog slučaja, za koji se nadam da će biti prihvatljiv za sve'', rekla je Pranjić.

Medijske napise, tužiteljica nije željela posebno komentirati.

''Pojedinci žele senzacionalističkim naslovima nešto uraditi, a zapravo na taj način mogu donijeti vise štete za cijeli postupak. Također, ne želim raditi spektakularna uhićenja, pa da na kraju tužiteljstvo osumnjičenika oslobodi, odnosno da ne bude ništa od toga. Svaki postupak ide svojim tijekom, te na osnovu čvrstih dokaza se može nešto i postići, a to se upravo radi na slušaju Marija Dadića'', je Pranjić za portal Bljesak.info.

Po informacijama iz MUP-a HNŽ-a izjavili su da je, kao dokaz priložena snimka s video nadzora, nakit koji je porijeklom iz krađa, te je sam osumnjičeni priznao sva djela koja mu se stavljaju na teret.

''Na osnovu izvršenja kaznenog djela teška krađa počinjenih na području Mostara, OKP PU Mostar je poduzeo niz operativnih mjera i radnja na otkrivanju počinitelja navedenih kaznenih djela. Poduzeta je obrada nad osobom M.D. iz Bugojna nastanjen u Mostaru. PU Mostar je po izvršenom uvidu izvršila obilazak lokaliteta ispred opljačkane kuće Ulici blajburških žrtava te je na firmi u blizini primijetila video nadzor koji bi mogao snimiti počinitelja. Nakon pregleda video nadzora ustvrdili smo da je osoba M.D., nad kojom smo otvorili istragu izvršila provalu'', izjavio je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Kako nam je rekao, policija je 30. siječnja u naselju Balinovac pronašla i u blizini kuće gdje je nastanjen, lišila osumnjičenog M.D., o čemu je obaviješteno tužiteljstvo.

''Prilikom rada s osumnjičenim, on je dobrovoljno predao stvari i predmete iz provale, u obiteljskoj kući osobe L.D. Poduzeli smo sve radnje te izuzeli nakit, a u daljnjem radu došli smo do saznanja da je isti izvršio krađu u kući osobe Đ.B. u Cimu, a po izvršenju i provalnoj krađi je izvršio veću količinu zlata i prodao zlatari koja se nalazi u Mostaru, provjerom u zlataru nalazi su potvrđeni. Također u daljnjem radu pronađeni su stvari i predmeti koji potječu iz drugih krađa na području prigradskog naselja Cim te su izuzete u daljinu proceduru. Sve navedene izuzete stvari nalaze se u depozitu OKO PU Mostar'', rekao je Marić, dodajući da za šest, od devet kaznenih djela policija ima materijale dokaze i priznanje počinitelja.

Policija, je kaže Marić o svemu urađenom u tijeku 24 sata obavijestila županijsko tužiteljstvo.

"Zar trebamo čekati da počini još 37 dokazanih djela, pa da ga pritvorite", vidno razočaran na kraju razgovora ističe Draženko Lovrić.