MOSTAR: Pokušao ubiti braću i policajce nakon svađe oko branja šipaka

Naime, on se umalo kobnog dana, 8.studenog, prvo žestoko sukobio s dvojicom braće zbog branja i posjeda šipaka u Gornjoj Jasenici, u naselju Urbano, pa je nakon toga pozvana policija, piše večernji list.

To nije bio prvi slučaj u kući braće Buhovac. Do njihova dolaska, Zdenko je imao vidnu ozljedu na glavi od udara metalne šipke, a prethodno su se potezali i noževi. Kad su mu rekli da pođe s njima, od dvojice policajaca je tražio da se presvuče. Jedan je ostao vani, a drugi pošao za njim. Čim je policajac zakoračio na prag kuće pri izlasku, Zdenko je zaključao vrata i odbio izići. Dok su ‘snage reda' nogama razvaljivali ulaz, osumnjičeni se u sobi latio automatske puške s tri spremnika i dvije bombe pa kroz već provaljena vrata počeo rafalati po policajcima, od kojih je jedan spasio živu glavu samo što se slegao pri bijegu, a na što ukazuju oštećenja na zidu kuće.

Kada već nije mogao njih, istrčao je u dvorište i cijev puške okrenuo je prema braći koja su stajala na kapiji i obojicu ih ranio pa pobjegao u brda. Jedan metak je teško pogodio brata Marinka u trbuh, a drugi brata Darija u desnu natkoljenicu. Drugog brata je i okrznuo po vratu. Naoružan do zuba odmetnuo se u brda, u hajduke, pa su ga specijalci s pancirkama, šljemovima i dugim cijevima uzalud tražili do mraka. Opkolili su čitav južni Mostar i čekali cijelu noć, da bi tek ujutro, 17 sati kasnije, odbjeglog Buhovca, umornog i promrzlog, uhvatili u mjestu Slipčići, u blizini ceste prema Čitluku.

Sudac za prethodni postupak Županijskoga suda Mostar Mladen Jurišić odredio mu je pritvor zbog načina izvršenja kaznenih djela, a postojala je bojazan da bi to čak mogao i ponoviti ranije osuđivani Zdenko Buhovca. Koliko je poznato, nakon otpusta iz policije, on je nastavio oblačiti ‘plavu košulju' i ilegalno naplaćivati kazne vozačima. Također, i ranije mu se spočitavalo nasilje.