Mostar: Petorica mladića iz Zenice i Kaknja devastirali i pljačkali katolička groblja

Riječ je o petorici mladića s područja Zenice i Kaknja i to Valentino i Sabin Šuvalić, Adnan Pandžić te maloljetni F. J. i C. N.
Nad njima je izvršena kriminalistička obrada, a protiv istih će nadležnom Tužiteljstvu biti podneseno izvješće zbog počinjenog kaznenog djela teške krađe.
Naime, prema prijavi u tijeku noći 8./9. prosinca ove godine u rimokatoličkom groblju u naselju Lakševine-Buna, tada nepoznati počinitelji su s više od 100 obiteljskih grobnica, otuđili ili oštetili ukrasne aluminijske i mesingane vaze, o čemu je sačinjen zapisnik o zaprimanju prijave i izvršen očevid na mjestu događaja. Istragu ovom kaznenom djelu vodili su pripadnici Policijske postaje Jug - Mostar u suradnji s pripadnicima Odjela kriminalističke policije PU Mostar, Policijske uprave Zenica i Policijske postaje Visoko.

Operativnim radom i poduzimanjem više radnji i mjera službenici Policijske postaje Mostar Jug su prikupili više operativnih informacija te je slijedom dobivenih informacija otvorena kriminalistička obrada nad pet osoba s područja Zenice, Visokog i Kaknja. Rasvjetljavanjem navedenog kaznenog djela službenici PP Mostar Jug su, uz suradnju s Odjelom krim policije PU Mostar, PU Zenica i PP Visoko, prikupljanjem izjava i materijalnih dokaza došli do provjerenih operativnih saznanja da su počinitelji navedenog kaznenog djela maloljetni F.J. iz Zenice i C. N. iz Kaknja te Valentino Šuvalić, Sabin Šuvalić i Adnan Pandžić od kojih su trojica do sada obrađenih u potpunosti priznali i opisali način počinjenja djela koje im se stavlja na teret.

Prema do sada prikupljenim saznanjima navedeni su 8. prosinca 2012. godine vozilom Opel Corsa, crvene boje, registracijskih oznaka 008-T-464, koje je koristio Adnan Pandžić u 21 sat dovezli se do groblja u Lakševinama, i u dva navrata ušli u groblje odakle su sa svih grobnica demontirali ili polomili ukrasne vaze i iste stavili u prtljažnik vozila, nakon čega su ih odnijeli u naselje Južni logor u Mostaru. Tu su izvršili paljenje i lomljenje vaza, te su ih stavili u vreće i nudili na tri otpada u južnom dijelu grada. Budući da vlasnici otpada nisu htjeli otkupiti vaze, navedeni su se idućeg dana odvezli u smjeru Zenice gdje su posredstvom jedne osobe iz Zenice (koja je identificirana) na jednom od neprijavljenih otpada prodali vozilo koje su koristili i otuđene vaze za što su dobili novčanu protuvrijednost oko 700 maraka. Do jučer su u prostorijama Policijske postaje Jug kriminalistički obrađeni Sabin Šuvalić, maloljetni F. J. i Adnan Pandžić, a u suradnji s PP Visoko i PU Zenica nastavlja se potraga za Valentinom Šuvalićem i maloljetnim C. N.

Tijekom kriminalističke obrade, uz suradnju s Krim policijom iz PU Mostar, otkriveno je još jedno kazneno djelo teške krađe, počinjeno 29. studenoga 2012. godine, a koje su počinili Sabin Šuvalić, maloljetni C. N. i Valentino Šuvalić na štetu rimokatoličkog groblja u naselju Rodoč. Oštetili su 20 grobova s kojih su otuđili 30 mesinganih vaza.

O svim mjerama i radnjama koje poduzima Policijska postaja Jug upoznat je dežurni tužitelj Županijskog tužiteljstva u Mostaru.

Dnevni list