Mostar: Optužen zbog spolnog odnosa s djevojčicom (13)

silovanje, zlostavljanje, sud, droga, silovanje, Zagreb, silovatelji, silovanje, malezija, Armija BiH, ratni zločin, silovanje, obitelj, nasilje, Nasilje u obitelji, spolni odnosi, maloljetna djevojčica, optužba, seksualni prekršaj, maloljetna djevojčica, seks sa maloljetnicom, obiteljsko nasilje, roditelji i djeca, obiteljsko nasilje
Mostarska policija kazneno je prijavila 22-godišnjaka za silovanje 13-godišnje maloljetnice iz romskog naselja Bišće polje, a Županijsko tužiteljstvo podiglo optužnicu za spolni odnos s djetetom, za što je predviđena kazna od jedne do 8 godina, piše Večernji list.

Slučaj od ljetos

Podsjetimo, nakon ljetošnje jednodnevne potrage, on se sam javio policiji i ispričao da je seksualni odnos bio na dobrovoljnoj osnovi, da bi nakon 24-satnog zadržavanja bio pušten da se brani sa slobode. Čitav slučaj prijavila je majka maloljetnice koja je usred noći kćer dovela u PU u Mostaru. Prema tvrdnji majke, djevojčicu je brutalno silovao ovaj mladić iz tog naselja. Međutim, iako je kći potvrdila ono što je majka prijavila, ispostavilo se da se ipak nije radilo o silovanju. Inače, prema Kaznenom zakonu, svi seksualni odnosi s osobom ispod 14 godina su kažnjivi. Zanimljivo je da sa 14 godina osoba može biti kažnjena, ali ako se uhvati dvoje trinaestogodišnjaka u spolnom odnosu, oni neće biti kažnjeni jer nisu kazneno odgovorni. Prema slovu zakona, bitno je i da nijedan odrasli ne smije taj čin odobriti ili nekoga navesti na njega.

Apsurdan primjer

- Ali, sada dolazi zamršeni dio zakona. Evo primjera iz knjige ‘Sve što dečki trebaju znati' Trude Ausfelder: Marko ima 13, a Ana 12 godina i seksualno su aktivni. Oboje su djeca i ne potpadaju pod kaznenu odgovornost. Godinu dana kasnije Marko ima 14, Ana 13 i sada Marko može biti kažnjen zbog seksualnog iskorištavanja djeteta. Nakon godinu dana, Marku je 15, Ani 14 i on može biti kažnjen zbog zavođenja nekoga tko još nije navršio 16 godina. To je li Ana pristala na spolni odnos ne igra nikakvu ulogu, jer se smatra da je ona dijete, te se stoga kod odmjeravanja kazne na njen pristanak ne obraća pozornost. Još jedna stvar, u ovdašnjim zakonu se ne pravi razlika između mladića i djevojke i dječaka i djevojčice. Osoba ispod 14 godina je dijete, od 14 do 16 je mlađi maloljetnik - ukazuju nam pravnici na neke apsurdnosti.