Mostar: Na meti provalnika sve više studenti i mladi bračni parovi

lopov kriminal, savjeti, pornić, provale, Livno, krađa, provala, pljačka, lažiranje, Srbija, misa, Mercedes, krađa, Ljubuški, krađa, uhićenje, pljačka, zlatarna, Ljubuški, Posušje, glazbena škola, pljačka, Mostar, provale, pljačkaši, Mostar, pljačka, policija, oprez, lopovi, Ljubuški, provala, Vašarovići, krađa, mostarac, Posušje, Mostar, pljačka, zaštitari, Goranci, provala, vikendice, grljevići, provala, pljačka, Ljubuški, Goranci, lopov, uhićenje, Appleov softver , apple, iPod touch, iphone,  iCloud alat , Livno, Tomislavgrad, krađe, pljačke, prevarantica, krađa navika, lopovi, krađa navika, Tomislavgrad, Tomislavgrad, meso, krađa navika, lopovi, provala, lopovi, Tomislavgrad, katica kiš, krađa, crna kronika, krađa, krađa navika, krađa auta, mesnica šišović, provala, pljačkaši, poznati mostarski ugostitelj, pljačka, provale, savjeti, razbojništvo, Jablanica, policija
Bilježe se tako provale u razne vjerske objekte, u brojne kladionice, ali i porast broja provala u studentske stanove i obiteljske kuće mladih bračnih parova.
Iz MUP-a HNŽ-a tvrde kako broj provala nije značajno porastao u odnosu na prošlu godinu, te ističu kako je potrebno zaštiti se kako ne bi došlo do provale.

Mjere sigurnosti

Provale u razne objekte pune novinske stupce posljednjih nekoliko mjeseci. Opljačkana kladionica, provale u stan, provale kod mladog bračnog para, kod studenata, kod umirovljenika, samo su neka od kaznenih djela koja se događaju u gradu na Neretvi. Bilježi se tako slučaj kao što je provala u stan mladog bračnog para s djetetom. U vrijeme dok je otac na poslu, a majka s djetetom u parku, provalnici koji prate njihovo kretanje uđu u dom i otuđe veći iznos novca, ali i ostalih vrijednosti. Često se početkom akademske godine bilježi i velik broj provala u studentske stanove koji su često na meti provalnika. Građani su u strahu i ne znaju kako zaštititi svoje domove, a nerijetka su i mišljenja kako se to baš njima neće dogodit te kako je njihov dom sa sigurnošću zaštićen. Neovisno o kojoj se skupini ljudi radi, svi oni dolaze u opasnost da u njihove domove bude provaljeno te da ih se opljačka i uzme sva vrijednost iz kuće.
- U Mostaru se godišnje dogodi oko 1950 kaznenih dijela od čega 70 posto otpada na provale bilo da je riječ o provalama u domove mladih, starih ili mladih bračnih parova s djecom. Svi su oni ugroženi, kazao je Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP -a HNŽ -a.
Policija sukladno s tim svakodnevno provodi velik broj akcija kako bi zaštitila građane grada Mostara te im pružila sigurnost po tom pitanju, iako je zapravo osobna briga najvažnija stvar. MUP HNŽ-a tako je i na svojoj stranici imao krilaticu "Dobar susjed siguran stan", a upravo je to, ističe Bošnjak, važno.
- Stanje nije alarmantno, ali jednostavno je dobro pripaziti na sebe, ali i svog susjeda te se redovito obavještavati o bilo kakvim čudnim događanjima u kvartu, kazao je Bošnjak.
Osim toga, postoje i neke mjere tehničke zaštite kao što su konstantno zaključavanje vrata, te ugradnja sigurnosnih vrata, postavljanje videonadzora, provjeravanje stana ili obiteljske kuće prije odlaska iz nje. Sve su to samo neke od mjera opreza koje treba provoditi zbog vlastite sigurnosti i zaštite svoje imovine.
- Mi stalno provodimo akcije te otkrivamo i prijavljujemo mjesta kaznenih djela. To je naša svakodnevna aktivnost koju provodimo, kazao je Bošnjak te nadodao kako policija stalno organizira određene edukacije kako bi građanima podijelila savjete vezane uz sigurnu zaštitu i mjere opreza od provala koje se događaju u gradu Mostaru.

Zaštita kvarta

Sve što građani mogu napraviti je da zaštite sebe koliko su god u mogućnosti, te da obrate pozornost na ovaj problem koji već netko vrijeme postoji u gradu na Neretvi, s ciljem kako bi se smanjio broj provala.
- Dajemo preporuke građanima te preko naših "kvartovskih" policajaca obavješćujemo građane o sigurnosti, ali je važno da se i sami zaštite, kazao je Bošnjak za kraj.

Dnevni list